Tgrt Haber
17 May 2022 09:50 - Güncelleme : 17 May 2022 17:47

Akaryakıt fiyatlarındaki zam daha 24 saatini doldurmadı: Brent petrol fiyatı kritik sınırı aştı

Akaryakıt fiyatlarına zam bugün itibarıyla uygulamaya girmişken Brent petrolde yine artış görüldü. Dün 109 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı 24 saat içinde 6 dolara yakın arttı. Brent petroldeki ve dolar TL kurundaki son artışlar pompaya zam olarak yansımıştı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Akaryakıt fiyatlarındaki zam daha 24 saatini doldurmadı: Brent petrol fiyatı kritik sınırı aştı
brent petrol,akaryakıt,benzin,motorin,lpg

Çin'deki gelişmelerin etkili olmaya devam ettiği petrol piyasasında Brent petrol 115 dolara yakın seviyelere yaklaştı. Son dönemde koronavirüs önlemlerini sertleştiren ve ekonomiden iyi veriler almayan Çin'in Şanghay şehrinde kısıtlamaların gevşetileceğine yönelik söylentiler petrol fiyatlarının  yükseldiği yerde istikrar kazanmasına neden oldu.

Çıktığı 115 dolar noktasından Türkiye saatiyle 09.00 sularında küçük bir miktar aşağı çekilerek 113-114 dolar bandında güne başlayan Brent petrol, akaryakıt fiyatları için tansiyonu yükselten seviyelerde.

Petrol yaptırımında anlaşamayan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin kararsızlığı, talep tarafındaki düşüşle yan yana gelince sonuç fiyatlara olumsuz yansıdı.

PETROLDE ÜRETİM DÜŞTÜ

Avrupa Birliği'nin küresel arzı sıkılaştıracak bir hamle olan Rusya'dan petrol ithalatını yasaklama çabaları şu an için ilerleme kaydetmiyor.

AB dışişleri bakanları Pazartesi günü Budapeşte'ye, ülkenin Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'ya önerilen petrol ambargosunu vetosunu kaldırması için baskı yapma çabalarında başarısız oldu. Bir ambargo için tüm AB ülkelerinden onay alınması gerekecek.

Ancak Çin'den gelen veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin, sıkı koronavirüs karantinaları ile geçen Nisan ayında bir önceki yılın Nisan’ına göre yüzde 11 daha az ham petrol işlediğini ve günlük üretimin Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye geldiğini gösterdi.

ABD Enerji Bakanlığı'nın Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, Stratejik Petrol Rezervi'ndeki stoklar 1987'den bu yana en düşük olan 538 milyon varile geriledi.

ABD’DEN ARZI ARTIRMA SÖZÜ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ABD'nin en büyük kaya petrolü havzası olan Teksas ve New Mexico'daki Permian'daki petrol üretiminin Haziran ayında günde 88.000 varil (bpd) artarak günlük 5.219 milyon varile ulaşacağını söyledi.

Türkiye’de 17 Mayıs itibarıyla uygulamaya geçen benzine 1 lira 68 kuruş, LPG'ye 40 kuruş zam ile fiyatlar 22 TL’nin üzerine çıktı.

17 MAYIS GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili durumdaki Brent petrolün artışı dolar kurundaki yükseliş ile birleştiğinde bu, pompaya zam olarak yansıyor. Zamlarla birlikte, benzinin litre fiyatı İstanbul'da 22,8 TL’ye, Ankara’da 22,93 TL’ye ve İzmir’de ise 22,94 TL’ye yükseldi.

İSTANBUL

Benzin: 22,8 TL

Motorin (Mazot): 22,06 TL

LPG: 11.03 TL

ANKARA

Benzin: 22,93 TL

Motorin (Mazot): 22,10 TL

LPG: 11.07 TL

İZMİR

Benzin: 22,94 TL

Motorin (Mazot): 22,15 TL

LPG: 10.7 TL

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...