Tgrt Haber
25 May 2022 12:00 - Güncelleme : 25 May 2022 14:31

Akaryakıta zam! Dolar artışı LPG ve motorini vurdu: Fiyat artışları belli oldu

Doların 20 Aralık'tan bu yana ilk kez 16,35 TL'yi gördüğü bir ivme içine girmesi beklendiği gibi akaryakıt fiyatlarını vurdu. Sektöre yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, LPG'ye 36 kuruş zam gelirken motorinde de artış görülecek. Zamlı fiyatlar bu gece yarısından itibaren geçerli olacak.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
Akaryakıta zam! Dolar artışı LPG ve motorini vurdu: Fiyat artışları belli oldu
lpg,akaryakıt,brent petrol

Brent petrolün artışa geçtiği son verilerin ardından ilk zam haberi LPG’den geldi. 36 kuruş değerindeki zam sektöre yakın kaynaklarda değerlendirilmeye başladı. Öğlen saatlerinde bir zam haberi de motorin tarafından geldi. 

Doların hızlı bir yükseliş sürecine girdiği son günlerde fiyatların diken üstünde seyri sürüyordu. ABD stoklarının 9 yıl geriye giderek 2013’teki seviyelerinde olduğunun açıklanmasının ardından petrol piyasası yükselişe başladı.

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen Brent petroldeki kritik yükseliş ile akaryakıt fiyatına bu gece yarısından itibaren zam gelecek.

Ayrıca dolardaki yükseliş ve İtalya Genova Petrol Borsası’nda da motorin hisselerinin yükselişi yarın gece yarısı için zam olasılığını güçlendiriyor. Dolardaki yükselişin motorin zammını da tetiklediği belirtilirken henüz net bir açıklama gelmedi.

GLOBAL RESESYON TEHLİKESİ

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, petrolün, doğalgaz, kömür, elektrik gibi enerji fiyatlarının dünyanın birçok ülkesinde topluca çok yüksek seviyelere çıktığını belirterek “Önümüzdeki birkaç ay bu dalgalanmaların devam etme hatta fiyatların daha da yukarıya çıkma ihtimali var. Eğer böyle devam ederse gıda fiyatlarındaki artış ile beraber enflasyon riski daha güçlü olacaktır. Bu da global bir resesyona gidişe doğru bir kapı açabilir” dedi.

 “Çin, Hindistan gibi diğer önemli petrol ürünleri ihracatçıları da tehlikeyi görünce ihracatı kestiler. Avrupa’da dizel ve jet yakıtlarında ciddi sorunlar olabilir” yorumunda bulunan Birol, Amerika, Kanada, Brezilya ve başka ülkelerden petrolde üretim artışı gelecek, fakat bu zaman alacaktır. Petrol talebinin de mevsimsel olarak artmasıyla birlikte yaz ayları zor geçebilir ve petrol fiyatlarında yukarı doğru bir baskı görebiliriz” dedi.

25 Mayıs güncel otogaz fiyatları şu şekilde:

İSTANBUL (ANADOLU)

11.24 TL/LT

İSTANBUL (AVRUPA)

11.43 TL/LT

ANKARA

11.47 TL/LT

İZMİR

11.18 TL/LT

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...