Tgrt Haber
28 May 2022 09:49 - Güncelleme : 28 May 2022 12:05

Akaryakıta zam geldi: Benzin tüm yurtta 25 TL'nin, motorin 24 TL'nin üzerinde

Akaryakıta uygulanan son zam da hayata geçti. Vatandaşlar 25 TL’yi aşan fiyatlardan benzin kullanmaya başladılar. Son artışlarla birlikte akaryakıt bir yılda yüzde 225 civarında zam geldi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Akaryakıta zam geldi: Benzin tüm yurtta 25 TL'nin, motorin 24 TL'nin üzerinde
pompa,motorin,benzin,akaryakıt,zam,artış

Bu gece uygulamaya giren zamla birlikte, benzin İstanbul, Ankara ve İzmir’de 25 TL’yi geçti. Bir haftada gelen peş peşe zamlar derhal uygulamaya geçerken artış miktarındaki toplam skala da akaryakıt piyasasındaki krizi gözler önüne serdi.

Vatandaşlar bir yılda yüzde 225, yıl başından bu yana yüzde 105 oranında artan fiyatlarla karşılaştı. Pandeminin hemen ardından oluşan durgunluk etkilerini azaltmaya başlamışken Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması tüm dünyaya krizi getirdi. Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlarla durdurmaya çalışırken küresel tedarik zinciri, petrol piyasası başta olmak üzere durumdan ciddi zarar gördü.

BATI ARAYIŞTA

Avrupa Birliği (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamaya hazırlanırken, ambargoyu halihazırda uygulayan G7 ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) piyasada fiyatları yukarı çeken adımlar attılar. ABD’nin son açıklanan akaryakıt stokları beklenenin altında gelince kriz derinleşti. Kendisine farklı petrol kaynakları arayan ülke, Venezuela’ya yönelirken petrol üreticisi ülkelerin bloku OPEC’e de daha fazla üretim için baskı oluşturmaya başladı. AB ülkeleri de farklı kaynaklı enerji arayışına çıkarken sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve diğer ürünlere yönelik hazırlıklar başlattı.

TEDARİĞİN YÖNÜ DEĞİŞTİ

Türkiye’nin halihazırdaki akaryakıt sistemini oluşturan Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) ve Enerji Petrol Gaz İkmal Sendikası (EPGİS) gibi kurumları bulunuyor. Ancak son artışlar karşısında herhangi bir geri çekme olmadı. Benzine geçen hafta gelen 1 TL’nin üzerindeki indirimin etkisi ise kısa sürdü.

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının ana belirleyici etkeni durumundaki Brent petrol fiyatları son 8 haftadır yükseliş içinde. Rus petrolünün Asya’ya yönelmesiyle birlikte Çin ve Hindistan ülkeden tarihindeki en büyük alımı gerçekleştirdiler. Dünyanın en büyük petrol tedarikçilerinden Rusya’da yaptırımlara rağmen Maliye Bakanı Siluanov, bu yıl petrol ve gazdan 1 trilyon rubleye (14,4 milyar dolar) kadar ek gelir almayı beklediklerini açıkladı.

İŞTE TÜRKİYE’DE GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Son olarak dün benzine 70 kuruş, motorine 97 kuruş zam geldi. Benzin İstanbul'da 25,02 TL'ye, Ankara'da 25,11 TL'ye, İzmir'de 25,13 TL'ye yükselirken motorin 24,40 TL’ye, Ankara’da 24,50 TL’ye, İzmir’de 24,51 TL’ye yükseldi.

Akaryakıt, Türkiye’de akdeniz piyasasındaki ham petrol ve dolar kurundaki değişimler üzerinden fiyatlanıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...