Tgrt Haber
29 Ağustos 2022 09:28 - Güncelleme : 29 Ağustos 2022 09:34

Akaryakıtta 'sahte fatura' oyunu! 1.100 bayiden 300'ü mühürlendi

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi, akaryakıt istasyonlarındaki 'sahte fatura' oyununu deşifre etti. Bayi ile dağıtıcı ve maden ocağı üçgeninde dönen vurgunda incelenen bin 100 bayiden 300'ü mühürlendi. Devleti milyarlarca lira zarara uğratan oyunda bayi-dağıtıcı ağından sonra sıra komisyon karşılığı bu bayilerden fatura alan inşaat ve hafriyat firmalarına gelecek. 

Akaryakıtta 'sahte fatura' oyunu! 1.100 bayiden 300'ü mühürlendi
akaryakıt,vurgun,dolandırıcılık,Ticaret Bakanlığı,sahte fatura

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı karyakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi, bayi ve dağıtıcı ile maden taş ocağı üçgeninde dönen ve devleti milyarlarca lira zarara uğratan sahte fatura vurgununu tespit etti. Yapılan incelemelerde bin 100 bayiden 300'ü mühürlenirken, diğerlerinin ekim ayına kadar kontrol edilmesi bekleniyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, söz konusu sahte fatura oyununu, akaryakıt bayileri ve dağıtıcılar birçok yöntemle uyguluyor. Dağıtıcı firmalar aracılığıyla üretilen sahte faturalar bayiler üzerinden piyasaya sürülüyor. Dağıtıcılardan yasal olarak temin edilen akaryakıtın faturası giderlerini yüksek göstermek isteyen son kullanıcılara komisyon karşılığı satılıyor. Akaryakıt da faturasız şekilde kayıt dışı piyasaya sürülüyor. Kayıt dışı temin edilen akaryakıta sahte faturayla yasal görünüm kazandırılıyor. Yazarkasalara müdahale edilerek kayıt dışı akaryakıt satışları siliniyor.

BAŞKA BAYİDEN FATURASIZ TEMİN

Sahte faturayı kullanan bayi akaryakıtı 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na aykırı olarak başka bir bayiden faturasız temin ediyor. Tedariki yapan bayi ise yakıtın faturasını komisyon karşılığında maden ve taş ocakları ile hafriyat şirketlerine satıyor.

Faturayı komisyon karşılığı alan şirketler, bunu gider göstererek KDV indirimi temin ediyor. Hatta Kurumlar Vergisi'nden bu faturayı düşüyor. Yakıtı faturasız alan bayi ise, sahte fatura üreticisi kendi gerçek dağıtıcısından fatura temin ederek aldığı yakıtı yasallaştırıyor.

BAYİLERDEN SONRA İNŞAAT HAFRİYAT

Sahte fatura kesip devleti milyarlarca lira zarara uğratan bayi-dağıtıcı ağından sonra sıra komisyon karşılığı bu bayilerden fatura alan inşaat ve hafriyat firmalarına gelecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...