Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Şubat 2019 13:20

Akrebin zehri Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayacak

İlaç sanayisinde kullanılan ve litresi yaklaşık 10 milyon dolarla dünyanın en pahalı sıvılarından olan akrep zehri, Türkiye'nin ihracatına "çok yüksek katma değeriyle" katkı sağlayacak.

Akrebin zehri Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayacak
akrep,,akrep zehri,,ilaç sanayi,

Girişimcileri destekleyen 40 melek yatırımcının Eskişehir'de kurduğu Albila şirketi, akreplerin zehrini topluyor, bilimsel araştırmalar yaparak seruma dönüştürüyor.

Akrep zehrinin, Türkiye'nin ihracatına "çok yüksek katma değeriyle" katkı sunması beklenirken, ünlü İngiliz yayını Financial Times da Albila'nın heyecan uyandıran faydalı iş fikri ve hikayesini sayfalarına taşıdı. 

Akrebin zehri Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayacak

"Akrep ve yılan zehirleri ilaç endüstrisi için oldukça kıymetli"
Albila Genel Müdürü Sedef Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de iş birlikleriyle girişimlere destek vererek projelerin hayata geçirilmesinde ilk ve öncü örneği olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Korkmaz, akrep zehrinin ilaç sektörüyle ilgili ticari bir işe dönüşmesi fikrinin, Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı üyelerinden Emine Sabancı Kamışlı’ya ait olduğunu bildirdi.

Akrep zehrinin, akrep sokmalarına karşı antiserum üretiminde kullanıldığını anlatan Korkmaz, "Bunun yanı sıra hayvan zehirleri tıp araştırmalarında yoğunlukla Ar-Ge amaçlı kullanılmaktadır. Akrep ve yılan zehirleri ilaç endüstrisi için oldukça kıymetli maddelerdir. Pazarın büyüklüğünü ifade edebilmek oldukça güç." diye konuştu.

Albila olarak bakıldığında, ticarileşme sürecinde hızlı ve disiplinli ilerlemelerinde yatırımcılarının köklü tecrübeleri ve yurt dışı ilişkilerinin etkili olduğunu vurgulayan Korkmaz, şunları kaydetti:

"Halihazırda iş dünyasının değerli 40 yatırımcısı ve KOSGEB destekleri ile toplam yatırımımız bugün itibarıyla 20 milyon TL olmuştur. Uzun vadeli hedeflerimiz nedeniyle yatırımlarımız devam ediyor. Örneğin, bu aşamada serum testlerimizin optimizasyonu için kullandığımız atlar edindik. Buna benzer çeşitli süreçleri yürütüyoruz ama elbette tamamını açıklamamız şimdilik doğru olmaz." 

Akrebin zehri Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayacak

"Financial Times'ta yer almak hepimizi gururlandırdı"
Sedef Korkmaz, Financial Times'ta yer alan haberin, Albila ve Şirketortağım aileleri için son derece anlamlı olduğunu ifade ederek, "Financial Times'ta yer alabilmek hepimizi gururlandırdı. Londra'daki finans çevrelerinden aldığımız yorumlar Türkiye'miz adına bizi daha da gururlandırdı. Türkiye hakkında çıkan son derece pozitif bir makale olarak değerlendirilmiş." dedi. 

İlk satış yılın sonunda
Albila Genel Müdürü Korkmaz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile sanayi-üniversite iş birliğini hayata geçirmeyi başardıkları için bu kenti tercih ettiklerini belirterek, hazırlıkların tamamlanmasıyla hem Türkiye hem de hedef yurt dışı pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olduklarını söyledi.

Korkmaz, "Ürünümüzün süreçleri tamamlamasıyla birlikte 2019 sonuna doğru satışlarımız planlanmaktadır." dedi.

Kuruluş aşamasında İsviçre'den tecrübeli bir laboratuvarla iş birliği yaptıklarını aktaran Korkmaz, Meksika ve Arjantin'den akrep zehri serumu konusunda çalışmalar yapan üniversitelerle de Ar-Ge ve üretim süreçlerine ilişkin iş birlikleri tesis ettiklerini anlattı. 

"Projelerimizi hızlandırmayı arzuluyoruz"
Sedef Korkmaz, KOSGEB'den "Ar-Ge" ve "Stratejik Ürün" başlıklarında 2 destek aldıklarını, Ticaret Bakanlığı teşviklerinden de yararlandıklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla ilişkilerinin doğal sürecinde ilerlediğini ifade eden Korkmaz, "Akrep antiserumu, yılan antiserumu ve kuduz antitoksini ürünlerimizle Sağlık Bakanı'mız sayın Fahrettin Koca'nın da hassasiyetle üzerinde durduğu 'Yerelleştirme, Millileştirme ve Yerlileştirme' projesinin hayata geçmesini takiben sanayi-üniversite iş birliğimize kamunun da dahil olmasıyla Türkiye'de örnek bir iş birliği ile projelerimizi hızlandırmayı arzuluyoruz." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...