Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Nisan 2015 11:14

Altın Fed sonrası düşüşte

Altın, Fed tutanaklarının bazı üyelerin Haziran ayında faiz artırımı taraftarı olduğunu göstermesinin ardından değer kaybetti.

Altın Fed sonrası düşüşte
altın, altın fiyatları, altın haberleri,

Altın, tutanakların Fed'in son toplantısında bazı politika yapıcıların Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi taraftarı olduğunu göstermesinin ardından kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Gümüş kayıplarını dördüncü güne yayarak, yaklaşık bir ayın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.
Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,196.43 dolara kadar düşerek 2 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 13:03'te 1,196.83 dolara geldi. Altın Şanghay'da son bir haftanın en hızlı kaybını yaşadı.
Altın geçen çeyrekte, yatırımcıların Fed'in borçlanma maliyetlerini 2006'dan bu yana ilk kez ne zaman yükseltmeye başlayacağını anlamaya çalışmaları ile birlikte fazla değişmedi. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17-18 Mart toplantısının dün akşam açıklanan tutanakları, bazı Fed yetkililerinin verilerin ve görünümün Haziran ayında faiz artırımını makul kıldığını düşündüğünü, diğerlerinin ise bu yılın ilerleyen dönemlerinde ya da 2016'da artışı savunduğunu gösterdi.
Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "FOMC tutanaklarında Haziran ayında faiz artırımına yönelik fikirler bölünmüş olarak kalmaya devam ediyor, ancak 'sabırlı' sözcüğünün kaldırılması bu yılın ilerleyen dönemlerinde bir faiz artırımına yavaşça yaklaştıklarını gösteriyor," dedi ve "Şu anda açıkça görülen, faiz artırımlarının hızının muhtemelen kademeli olacağı" şeklinde görüş bildirdi.
Tutanaklara göre, bazı FOMC üyeleri, enerji fiyatlarındaki düşüşlerin ve dolardaki güçlenmenin enflasyonu durdurmaya devam edeceğini ve bu nedenle faiz artırımının bu yıl Haziran'dan sonra yapılabileceğini düşünüyor. Bazı politika yapıcılar, ekonominin muhtemelen 2016'ya kadar sıkılaştırmaya hazır olmayacağı görüşünü savunuyor.
GÜMÜŞ DÜŞÜYOR
FOMC, büyüme ılımlı hale gelse de, istihdam artışlarının "güçlü" olduğunu ve işgücü piyasası koşullarının "daha da iyileştiğini" kaydetti. Ancak FOMC toplantısından sonra açıklanan Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 126,000 arttı ve böylelikle bir yıldır süren 200,0002in üzerinde artış süreci bozulmuş oldu.
Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 1,616.15 tona inerek, yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine geriledi.
Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.3 düşüşle 238.83 yuana (ons başına 1,196.90 dolar) geriledi ve 31 Mart'tan bu yana en büyük düşüşüne hazırlanıyor. Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,196.70 dolara geriledi.
Spot gümüş yüzde 0.9 düşüşle ons başına 16.3738 dolara kadar inerek 20 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 16.4102 dolara geldi. Platin yüzde 0.6 kayııpla ons başına 1,158.50 dolara inerken, palladyum yüzde 0.2 düşerek ons başına 754.38 dolara geldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...