Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Aralık 2021 08:43

Altın fiyatı için kader haftası! Gram altında yeni rekor

Altın fiyatları ile ilgili son dakika gelişmeleri ve uzmanların altın tahmini yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Piyasalar ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) yapılacak kritik açıklamaya odaklanırken, analistler Fed’in 14-15 Aralık tarihinde yapılacak toplantıda daha hızlı tapering için daha güçlü bir piyasa sinyali bırakmaya hazırlandığını ifade etti. 839 liranın üzerine çıkarak rekor kıran gam altın için 13 Aralık Pazartesi günü yatırımcılar, “Gram altın bugün kaç TL, altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?" sorularına cevap ararken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten kritik değerlendirme geldi. İşte piyasalarda son durum…

Altın fiyatı için kader haftası! Gram altında yeni rekor
altın,Fed,ons altın,İslam Memiş,gram altın,faiz

Cuma günü altın yatırımcısının odağı Amerika Birleşik Devletleri’nin enflasyon verisindeydi. Ülkede enflasyon yüzde 6,8 ile 39 yılın zirvesine çıkarken ons altın ise 1774 dolardan 1782 dolara yükselmişti.

Analistler ABD enflasyon verisinin 15 Aralık Çarşamba günü yapılacak Fed toplantısı hakkında tahmin oluşturduğunu ifade ederken, tablonun Fed’i şahinleştirdiğini söyledi. Morgan Stanley ekonomist ve stratejistleri son raporunda, “Fed beklentimizi güncelliyoruz ve Federal Açık Piyasa Komitesi’nin faizleri, bir önceki tahminimizden iki çeyrek öne çekerek, Eylül 2022’de artırmaya başlayacağını öngörüyoruz” dedi.

Ayrıca beklentilere paralel gelen AND enflasyonunun Fed’in hareket alanını genişlettiğini ancak, enflasyonun 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla birlikte Fed'in varlık alım hızının daha da yavaşlatmasının beklendiğini bildirdi.

Altın fiyatı için kader haftası! Gram altında yeni rekor

FED SON TOPLANTISINDA NE KARAR ALINMIŞTI?

FED bir önceki toplantısının 4 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirmişti. ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

ONS ALTINDA YÜKSELİŞ SINIRLI KALDI

Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde hafta boyunca dalgalı bir seyir izlemiş, Çarşamba günü 1792 dolar seviyesine kadar yükselmişti. ABD enflasyonu sonrasında 1782 dolara kadar yükselen ons altın pazartesi günü 1785 dolar civarında bulunuyor.

GRAM ALTIN YENİ REKORUNU KIRDI

Gram altın fiyatı üzerinde etkili olan altının ons fiyatı enflasyon verisi sonrasında ciddi bir yükseliş yaşamadı ancak yurt içinde dolar kurunun 14 TL'yi geçmesiyle 839 lira seviyesinin üzerine çıktı.

Altın fiyatı için kader haftası! Gram altında yeni rekor

İSLAM MEMİŞ ALTIN YATIRIMCISINI UYARDI!

Bir süredir kafası karışık olan yatırımcı için tavsiyelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Yatırımcı öncelikle eski Türkiye ekonomisinin olmadığını kabullenmeli. Burada yapılması gereken tek şey varlıklara sahip çıkılması. Ama yeni yatırımcıların ‘nerden satarım, ne alırım da para kazanırım’ düşüncesi var. Ancak böyle piyasayı vatandaşların teknik olarak sürdürmesi ve uygulaması çok zor. Uzman bir destek almıyorsanız, ‘al-sat yapma’ düşüncesinin çok büyük bir yanlış olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılar her zaman uzan vadeli yatırımcı olmak, birikimlerini koruyarak yola devam etmek zorundalar. Bu saatten sonra 800 liradan gram altın alırım 900 liradan satarım. Bunlar tamamen riskli. Bu riskin geçmesi için de piyasalardaki soğumayı beklemek gerekiyor. Beklemek de aslında bir kazançtır. Küçük yatırımcıların bunu göz önünde bulundurması gerekiyor” dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten değerlendirme:

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...