Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Aralık 2021 16:54

Altın fiyatı için kritik yorum: İki haftalık sürece dikkat!

Piyasalarda 2021 yıl sonu yaklaşırken altın fiyatları için son dakika gelişmeleri ve altın tahminleri yatırımcıların ana gündem maddesi oldu. Altının ons fiyatı, analistlerin sıklıkla vurgu yaptığı 1800 ons/dolar psikolojik desteğinin üstünde konumlandı. Gözler ons altın grafiği ve kuyumculardaki altın fiyatların çevrildi. Yatırımcılar, “Altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi" sorularına yanıt arayarak altın yorumlarına odaklanırken, piyasa uzmanlarından kritik değerlendirmeler geldi.

Altın fiyatı için kritik yorum: İki haftalık sürece dikkat!
Ons altın,,altın,,altın tahmini,,altın yorumu,

SİNEM ERYILMAZ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısında tahvil alımlarını azaltmaya başlayacaklarını açıklaması ve gelecek yıl 6 defa faiz artıracağını bildirmesiyle ons altın fiyatları yükselişe geçmişti.

Bu gelişmelerin ardından Omicron varyantının ekonomik toparlanma üzerindeki etkisine dair korkuların azalması ile yatırımcıların risk iştahı arttı, dolayısıyla ons altının kazancı da sınırlı oldu. Pazartesi gününe 1800 dolardan başlayan ons altın, çarşamba günü 1785 dolara kadar düşüş yaşadı.

Ancak ABD Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers’ın ABD'de enflasyonun yükseldiğini ve durgunluk dönemine girilebileceğini belirtmesiyle ons altın yeniden yükselişe geçti. Haftanın son işlem gününe 1805 dolardan başlayan ons altın, şu sıralar 1808 dolardan işlem görüyor.

Yıla 1900 dolar seviyesinden giriş yapan ons altın en yüksek 1959, en düşük ise 1695 dolar seviyesini görmüştü. Böylece yıl başlangıcı dikkate alındığında ons altın yatırımcısı 2021 yılında yüzde 6 kayıp yaşadı.

Altın fiyatı için kritik yorum: İki haftalık sürece dikkat!

ONS ALTIN İÇİN 1960 DOLAR ÖNGÖRÜSÜ

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu ons altın için yaptığı tahminde kritik 2 haftalık süreç olduğuna dikkat çekerek, “Ons altına gelecek olursak çok önemli bir detay var ve bu gram altın yatırımı olanları da ilgilendiriyor. Ons altında hareketli ortalama güzel işaretler veriyor. 1805 dolar üzerinde kapatma meydana gelirse bu benim için yükselişler başlamış demektir. Peki ondan sonra ne olabilir? Yeni yılla beraber ons altın 1820 dolar seviyesini aşabilirse o zaman çok farklı bir süreç bizi bekliyor demektir. Ondan sonra ons altın 1877 Dolar seviyesini hedef olarak seçecek. Oradan da ons altın 1960 dolar seviyesine doğru hareket eder. Ons altın için çok kritik 2 haftalık bir süreç var" ifadelerini kullandı.

ALTIN FİYATINDA YÜKSELİŞ TRENDİ Mİ BAŞLADI?

Altın fiyatları için bir süre önce ralli beklentisini açıkladığını hatırlatan Tunç Şatıroğlu, "Daha önce altın fiyatları için bir Mart rallisi tahmininde bulunmuştum. Ancak bu süreçte devreye omicron varyantının endişeleri ile FED'in faiz artırımına dair işaretleri girdi. Bunlar bir belirsizlik oluşturmaya başlamıştı. Şimdi omicron varyantı için iyi haberler geliyor ve onun yarattığı belirsizlik devreden çıkabilir. FED'in faiz artırımı ihtimallerine karşı da pozisyon alınabilirse altın fiyatları için ralli beklentimiz gerçekleşebilir. Ancak şu anda direkt şu tarihte diyeceğimiz bir yükseliş trendinden bahsedemeyiz" dedi.

Altın fiyatı için kritik yorum: İki haftalık sürece dikkat!

SARI METALDE NOEL RALLİSİ

AirGuide kurumsal danışmanlık direktörü Michael Langford da zayıf ticaret ve Noel alımlarının altını 1800 dolar seviyesinin üzerinde tuttuğunu dile getirdi. Ayrıca Noel öncesi ‘Noel Baba rallisi‘ olarak adlandırılan riskli yatırımların artmasının, sarı metal için kısa vadeli bir pozitiflik oluşturduğunu da belirtti.

ABC Bullion’un küresel genel müdürü Nicholas Frappell ise, “Altın, 1815 dolar ve 1826 dolar seviyelerinde teknik dirençle karşı karşıya ve jeopolitik riskler, azalan anlatıya rağmen altının potansiyel olarak desteklenmesini bekliyor” dedi.

Altın fiyatı için kritik yorum: İki haftalık sürece dikkat!

2022’DE ALTIN YÜKSELECEK, GÜMÜŞ DÜŞECEK

CPM Group’un yönetici ortağı Jeff Christian, 2022’de gümüş ve altın fiyatlarının bir kez daha farklılaşacağını ve gümüşün yüzde 2 oranında düşerken altının değer kazanacağını ifade etti.

Jeff Christian değerlendirmesinde, “Gelecek yıl altın fiyatlarının muhtemelen yatay veya biraz daha yüksek, belki yıllık ortalama yüzde 2 daha yüksek, gümüş fiyatlarının ise gelecek yıl yıllık ortalama yüzde 2 daha düşük olacağını değerlendiriyoruz. Yatırımcıların büyük miktarlarda altın ve nispeten büyük miktarlarda gümüş almaya devam edeceğini düşünüyoruz, ancak 2020 ve 2021’deki kadar değil” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...