Tgrt Haber
20 Eylül 2021 11:32

Altın fiyatı tepetaklak: Fed düşürüyor dolar ateşliyor

Altın fiyatı için gözler Fed’in Çarşamba günü politika kararını iletirken varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını duyurup duyurmayacağına çevrildi. Ons altın fiyatları haftanın ilk gününde düşüş yaşayarak beş haftanın dip seviyesini gördü. Ons altın 1753 dolardan işlem görürken, dolar kurundaki artışın yurt içinde altın fiyatlarını yükseltmesiyle gram altın 490 TL seviyesine yükseldi. Analist Haresh Menghani, “1750 dolar seviyesinin altında satışların devam etmesi, olumsuz görünümü yeniden teyit edecek ve altını savunmasız hale getirecek" dedi.

Altın fiyatı tepetaklak: Fed düşürüyor dolar ateşliyor
altın,gram altın,ons altın

SİNEM ERYILMAZ

Fed bu sene içerisinde tahvil alım programını azaltmaya başlayacağı yönünde mesaj vermiş olsa da aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımlarının hangi ayda ve ne hızda azaltılmaya başlanacağı konusu belirsizliğini koruyor. Bir taraftan artan vaka sayılarının ekonomik aktivitede yavaşlama beklentisi oluşturması, diğer taraftan da son dönemde karışık gelen aktivite verileri ile Fed’in bu kararı Kasım toplantısına bırakması ihtimalinin arttığı ifade ediliyor.

Fed’in kararını bekleyen ons altın haftanın ilk işlem gününde düşüş yaşayarak beş haftanın en dip seviyesini gördü. Altının ons fiyatı 1752 dolar desteğini kırarak bu sabah 1742 doları gördü. Spot altın şu sıralarda 1754 dolar seviyesinde bulunuyor.

ALTIN DÜŞÜŞ RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA

Altın fiyatlarının daha da azalma riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Stratejist David Song, “Hazine menkul kıymetleri ve Mortgage Destekli Menkul Kıymet alımlarını azaltma planları, daha yüksek ABD faiz oranlarına işaret ettiği için altının cazibesini azaltabilir. Ancak merkez bankası para politikasını normalleştirmek yerine, daha erken bir zamanda normalleştirmeye daha fazla isteklilik gösterirse, külçe altın daha aşağı yönlü bir kaderle karşı karşıya kalabilir” dedi.

Analist Haresh Menghani ise, “1750 dolar seviyesinin altında satışların devam etmesi, olumsuz görünümü yeniden teyit edecek ve altını savunmasız hale getirecek. Bir sonraki destek, emtia sonunda 1700 dolarlık yuvarlak rakama meydan okumak için geri düşmeden önce, 1729-28 dolarlık alanın yakınında sabitlendi” değerlendirmesinde bulundu.

GRAM ALTINA 'ÇİN' DESTEĞİ

Geçen haftanın son işlem günü dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 1,38 üzerinde 487,7 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı yeni güne de yükselişle başlamasının ardından önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 490 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 805 lira, Cumhuriyet altını da 3.275 liradan satılıyor.

Analistler, Çin'li Evergrande şirketinin yaklaşan borçlarının oluşturduğu belirsizliklerin piyasalarda oynaklığı artırdığını belirterek, altının ons fiyatındaki yatay seyre karşın dolar kurundaki artışın yurt içinde altın fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...