Tgrt Haber
13 Aralık 2021 09:02

Altın fiyatları:17 aralık çeyrek, gram ne kadar? Altın yükselecek mi? İslam Memiş yorumu

Altın fiyatları Fed toplantısı sonrası yatırımcının merceğinde. ABD enflasyon verilerinin ardından gram altın ABD Merkez Bankası faiz kararına göre hareketlendi. Ons altın ve gram altın fiyatı Fed toplantısına bağlı olarak yükseldi. Peki gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç TL? İşte İslam Memiş'ten altın tahmini.

Altın fiyatları:17 aralık çeyrek, gram ne kadar? Altın yükselecek mi? İslam Memiş yorumu
altın,islam memiş,gram altın,dolar

Piyasalar altın yatırımcısı Fed toplantısı ardından araştırmalarına devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD yüksek enflasyonla mücadeleye devam ediyor. ABD'de Kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydederek son 39 yılın en yüksek enflasyonunu açıklamasının ardından analistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaşmanın hızını artırma ihtimaline dikkat çekmişti. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'ın (FT) önde gelen 48 ekonomistle yaptığı ankete göre, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) 2022 yılı Mart ayına kadar varlık alımlarını sonlandırması ve bunun hemen ardından da faiz artışına gitmesi bekleniyor. Ons altındaki artışa bağlı olarak gram altın sınırlı yükseliş kaydetmişti. İşte 17 Aralık Cuma altın fiyatları ve ekonomist yorumları. 

17 ARALIK GRAM ALTIN NE KADAR? 

Altın fiyatları üzerinde etkili olan ve Fed toplantısına ışık tutan ABD enflasyon verileri geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklandı. ABD ekonomisi son 39 yılın en yüksek enflasyonunu açıklarken ABD Başkanı Joe Biden, enflasyon rakamlarının dünya genelinde ekonomilerin karşı karşıya olduğu baskıları yansıttığını vurguladı. Enflasyonun zirve yaptığını ve fiyatların gelecek aylarda düşüş göstereceğini savunan Başkan Kasım enflasyon verisinin enerji dahil olmak üzere bazı fiyatlardaki son düşüşleri yansıtmadığına dikkat çekti. Analistler, enflasyonun art arda 9 ay boyunca Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrettiğine dikkati çekti. Cuma günü açıklanan verilerin ardından altın sınırlı yükselirken gram altın bugün 875 TL sınırını aştı. 

Fed politika faizini değiştirmeyerek %0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Varlık alımı azaltımı hızını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkaran ABD Merkez Bankası için politika yapıcıları ise 2022 ve 2023 yıllık üçer faiz artırımı, toplamda 6 faiz artırımı kararı almasını bekliyor. Küresel çapta altın fiyatları ons altın fiyatına bağlı olarak aşağı yönlü hareket ederken gram altın fiyatı dolar/TL kurundaki rekora bağlı olarak yükseşini sürdüyor. 

17 Aralık Cuma gram altın 918 TL’den el değiştiriyor. 

Altın fiyatları:17 aralık çeyrek, gram ne kadar? Altın yükselecek mi? İslam Memiş yorumu

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 

Altın fiyatları ibresini yukarı yönlü tutarken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş  Fed’in söylemlerinin önemli olduğunun altını çizdi. 

Piyasalar hakkında yorum yapan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dünyada dolar karşısında altın ve gümüş fiyatlarının ucuz olduğunun altını çizdi. İslam Memiş ons altın fiyatında yaşanan ciddi düşüş nedeniyle küresel çapta altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket ettiğini vurgularken yurt içinde dolar/TL rekoru nedeniyle gram altın fiyatının tarihi zirvesini sürekli yenilediğini ifade etti. Memiş belirsizliğin devam etmesi ve beklentilerin karşılanmamasından dolayı gram altın fiyatı için bir hedef belirlemenin zor olduğunu vurguladı. 

Haftanın Fed toplantısı sonrası yatay seyrine devam ederken ons altın 1.800 bandını aşarak 1806 dolar oldu. Çeyrek altın ise 1.488 TL’den alıcı buluyor. 

FED FAİZ KARARI NE OLDU? 

Fed, 15 Aralık'ta yeni üç aylık tahminlerini yayınladı. Fed'in faiz kararı ve devamında Fed Başkanı Powell'ın faiz kararı hakkında açıklama yaptı.

Fed politika faizini değiştirmeyerek %0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Varlık alımı azaltımı hızını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkaran ABD Merkez Bankası için politika yapıcıları ise 2022 ve 2023 yıllık üçer faiz artırımı, toplamda 6 faiz artırımı kararı almasını bekliyor. Fed üyeleri ise 2022 yılında federal fon faizinin 3 kez 25'er baz puan artacağını tahminlerinden bulundu. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının varlık alım programının sona erdirilmesinden kısa süre sonra başlayabileceğini söyledi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Fed toplantısı sonrası altın fiyatı hakkında altın almanın zor ve maliyetli olduğunu ifade eden İslam Memiş yatırımcılara altının her zaman kazandırdığını ve önümüzdeki günlerde yeni direnç seviyelerini test edebileceğini söyledi.

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMU 

Altın yatırımcısı alım satım konusunda araştırma yaparken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş değerlendirmelerde bulundu. Memiş “Yatırımcı öncelikle eski Türkiye ekonomisinin olmadığını kabullenmeli. Burada yapılması gereken tek şey varlıklara sahip çıkılması. Ama yeni yatırımcıların ‘nerden satarım, ne alırım da para kazanırım’ düşüncesi var. Ancak böyle piyasayı vatandaşların teknik olarak sürdürmesi ve uygulaması çok zor. Uzman bir destek almıyorsanız, ‘al-sat yapma’ düşüncesinin çok büyük bir yanlış olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılar her zaman uzan vadeli yatırımcı olmak, birikimlerini koruyarak yola devam etmek zorundalar. Bu saatten sonra 800 liradan gram altın alırım 900 liradan satarım. Bunlar tamamen riskli'' değerlendirmesinde bulundu. 

Altın fiyatlarının haftayı yükselişle kapatması beklenirken hafta boyunca dar bir fiyat aralığına sıkışan altın cuma günü 1.800 doların üzerine çıktı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın ve gümüş fiyatlarının ucuz olduğunu ifade etti. İslam Memiş küresel çapta altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket ettiğini vurgularken yurt içinde dolar/TL rekoru nedeniyle gram altın fiyatının tarihi zirvesini sürekli yenilediğini ifade etti. Memiş Türkiye’de piyasalarda belirsizliğin devam etmesi ve beklentilerin karşılanmamasından dolayı gram altın fiyatı için bir hedef belirlemenin zor olduğunu vurguladı. Altın almanın zor ve maliyetli olduğunu ifade eden İslam Memiş yatırımcılara altının her zaman kazandırdığını ve önümüzdeki günlerde yeni direnç seviyelerini test edebileceğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...