Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Aralık 2021 09:26

Altın fiyatlarında kritik gün: FED faizi değiştirmedi

Altın fiyatları ile ilgili son dakika gelişmeleri ve uzmanların altın tahmini yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Gram altın fiyatları için önemli olan altın ons fiyatı Fed'den gelen politika faizini sabit tutma kararı sonrası dalgalı bir seyir gerçekleştirdi. Gram altın dün 839 lira olan tarihi rekor seviyesini görmesinin ardından çarşamba günü tarihi zirvesine yaklaşmıştı. 15 Aralık Salı günü yatırımcılar, “Altın kuru ne kadar oldu, gram altın bugün kaç TL, altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?" sorularına cevap ararken İslam Memiş'ten uyarı geldi... İşte piyasalarda son durum

Altın fiyatlarında kritik gün: FED faizi değiştirmedi
altın,Fed,ons altın,gram altın,İslam Memiş

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı açıklandı. Kararın ardından ons altın fiyatlarından dalgalı bir seyir gözlemlendi.

Morgan Stanley ekonomist ve stratejistleri son raporunda, “Fed beklentimizi güncelliyoruz ve Federal Açık Piyasa Komitesi’nin faizleri, bir önceki tahminimizden iki çeyrek öne çekerek, Eylül 2022’de artırmaya başlayacağını öngörüyoruz” demişti. Ayrıca beklentilere paralel gelen AND enflasyonunun Fed’in hareket alanını genişlettiğini ancak, enflasyonun 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasıyla birlikte Fed'in varlık alım hızının daha da yavaşlatmasının beklendiğini bildirmişti.

Fed toplantısının ardından her zaman olduğu gibi Başkan Jerome Powell'ın basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda beklendiği gibi Fed'in politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttuğu açıklandı.

Altın fiyatlarında kritik gün: FED faizi değiştirmedi

FED SON TOPLANTISINDA NE KARAR ALMIŞTI?

FED bir önceki toplantısının 4 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirmişti. ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 - 0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

ONS ALTIN

Altın fiyatının kaderini belirleyecek açıklamalar ile ons altın dar banttaki hareketlerini sürdürüyor. Geçen haftaya 1783 dolar civarında başlayan ons altın, hafta boyunca dar bir fiyat aralığında seyrettikten sonra cuma günü açıklanan enflasyon verisi öncesinde 1770 dolara kadar gerilmişti. Enflasyon verisiyle beraber toparlanan güvenli liman, haftayı 1782 dolar ile kapatmıştı. Ons altın, salı günü haftanın ilk iki günü dar bir bantta işlem gördükten sonra 1770 dolar civarına geriledi.

GRAM ALTIN

Gram altın, geçen haftaya 785 TL civarında başladıktan sonra salı günü 773 TL’ye kadar gerilemişti. Çarşamba gününden itibaren dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki seyirle kademeli olarak yükselen gram altın, haftaya 796 TL civarında başladıktan sonra dolar/TL'deki yükselişle 800 TL'yi geçerek 837 TL’ye kadar ulaşmıştı. Gram altın bu sabah 824 TL’den güne başlamasının ardından dolar kurunun 14,70 seviyesinin üzerine çıkmasından destek alarak tarihi zirvesine yaklaştı. Gram altın şu sıralar 837 liradan işlem görüyor.

Altın fiyatlarında kritik gün: FED faizi değiştirmedi

İSLAM MEMİŞ ALTIN YATIRIMCISINI UYARDI!

Bir süredir kafası karışık olan yatırımcı için tavsiyelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Yatırımcı öncelikle eski Türkiye ekonomisinin olmadığını kabullenmeli. Burada yapılması gereken tek şey varlıklara sahip çıkılması. Ama yeni yatırımcıların ‘nerden satarım, ne alırım da para kazanırım’ düşüncesi var. Ancak böyle piyasayı vatandaşların teknik olarak sürdürmesi ve uygulaması çok zor. Uzman bir destek almıyorsanız, ‘al-sat yapma’ düşüncesinin çok büyük bir yanlış olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılar her zaman uzan vadeli yatırımcı olmak, birikimlerini koruyarak yola devam etmek zorundalar. Bu saatten sonra 800 liradan gram altın alırım 900 liradan satarım. Bunlar tamamen riskli. Bu riskin geçmesi için de piyasalardaki soğumayı beklemek gerekiyor. Beklemek de aslında bir kazançtır. Küçük yatırımcıların bunu göz önünde bulundurması gerekiyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...