Tgrt Haber
31 Ağustos 2021 09:44

Altın fiyatlarındaki tahminler yatırımcıyı zora soktu

Altın fiyatları Fed'in güvercin açıklamaları ve ABD dolarının güç kaybetmesiyle yükselişe geçti. Altının ons fiyatı bu sabah yüzde 0,4 yükselerek 1817 dolara çıkarken, gram altın ise 488 liraya yükseldi. Ancak altın için yapılan tahminler kafa karıştırıyor. İşte detaylar...

Altın fiyatlarındaki tahminler yatırımcıyı zora soktu
altın,yatırım,gram altın,çeyrek altın,ons altın

SİNEM ERYILMAZ

ABD Merkez bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell altın yatırımcısı için merakla beklenen açıklamayı Cuma günü Jackson Hole toplantısında yapmıştı. Powell varlık alımının azaltımı için bu yılı işaret etti.

Dolar endeksindeki gerileme ve Fed’in güvercin açıklamaları ile desteklenen altın son 4 haftanın en yüksek seviyelerine yakın işlem görüyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,4 artışla 1817 dolara yükseldi.

Analistler 1800 - 1834 dolar bandı aşılmadığı takdirde altında ciddi bir ralli beklenmemesi gerektiğini ifade ederken, bu aralığın aşılmasının ise zorlu olduğu konusunda görüş belirtiyorlar.

Öte yandan, koronavirüs pandemisinde dördüncü dalga ve Taliban'ın Afganistan'da iktidarı ele geçirmesi gibi jeopolitik riskler altın için itici güç oluşturuyor.

MOBIUS'TAN DEVALÜASYONA KARŞI ALTIN TAVSİYESİ

Fed tarafından gelen ılımlı mesajların ardından Ünlü yatırımcı Mark Mobius’tan altın için tavsiye geldi. Mobius, kurlardaki devalüasyon riskine karşı yatırımcılara portföylerinin yüzde 10'unu altına ayırmaları tavsiyesinde bulundu. Mobius, inanılmaz boyuttaki para arzı dikkate alındığında önümüzdeki yıl küresel olarak kur devalüasyonunun oldukça önemli bir konu olarak gündeme geleceğini belirtti.

UBS'DEN 'ALTIN POZİSYONLARINIZI KAPATIN' UYARISI

Altına karşı uyarıda bulanan cephedeki İsviçre merkezli finans kuruluşu UBS ise kısa bir süre önce yatırımcıları küresel toparlanma ve doların kuvvetlenmesi riskine karşı uyararak altın pozisyonlarını kapatması tavsiyesinde bulundu.

GRAM ALTIN YÜKSELİŞTE

Geçtiğimiz hafta 477 TL'ye kadar gerileyen gram altın ise Dolar/TL ’deki gerilemeye rağmen küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 488 liradan satışa sunuluyor.

Çeyrek altının alışı 780, satışı 798 TL, Cumhuriyet altınının alışı 3 bin 237 TL, satışı ise 3 bin 286 lira seviyesinde bulunuyor.

YIL SONU BEKLENTİSİ

Altında yıl sonu tahminini açıklayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise, “Bugünkü rakamlardan üst seviyelerde olacağını tahmin ediyorum. Çünkü iki önemli unsur var. TCMB’nin faiz indirimi ve Fed’in varlık alımlarını azaltması. Her iki unsur da dolar/TL’yi olumlu yönde destekleyeceği için gram altın fiyatı ons altın fiyatına göre pozitif ayrışacaktır. Gram altında geçen yılın zirvesi 540 liraydı. Bu seviyenin üzerindeki rakamları beklemeye devam ediyorum. Önümüzde 4 aylık bir süreç var. Bu süreçte dünya hangi sürprizlerle karşı karşıya kalacak. Ama şu andaki tabloya baktığımızda jeopolitik riskler biraz daha tırmanırsa fiyatlar biraz daha artabilir. Yıl sonunda yatırımcısını üzmeden yoluna devam eder diye tahmin ediyorum” yorumunda bulunmuştu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yorumladı:

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...