Tgrt Haber
10 Ocak 2022 15:34

Altın ve gram altın fiyatları yatırımcıların radarında! Analistlerden dikkat çeken yorum: Fed altının önünü kesemeyecek!

Altın fiyatları canlı ve güncel rakamları ile yatırımcıların radarında olmaya devam ediyor. Yatırımcılar 2022’nin ilk ayında “Altın ne kadar oldu? FED altın fiyatlarını etkiliyor mu? Gram altın çeyrek altın ne kadar? Düşecek mi, yükselecek mi?’ sorularına cevap arıyor. ABD Merkez Bankası (Fed)’nın yayınladığı tutanaklar ekonomi gündemine damga vururken altın için kritik seviyeler analiz edildi. Analistlerden dikkat çeken altın yorumları geldi.

Altın ve gram altın fiyatları yatırımcıların radarında! Analistlerden dikkat çeken yorum: Fed altının önünü kesemeyecek!
altın,gram altın,22 ayar bilezik,altın fiyatları,FED

ABD Merkez Bankası (Fed)’nın 14-15 Aralık tarihli FOMC toplantısına ait yayınladığı tutanaklarda, Omicron varyantının ekonominin yolunu kesmeyeceği ancak arz sıkıntılarından toparlanma sürecinde biraz daha yavaş süreceği vurgusu yapıldı.

ÜST SEVİYELERE ÇIKABİLİR

Tutanaklarda enflasyon risklerinin üst seviyelere doğru çıkacağı öne sürüldü. Dünya genelinde piyasalarda beklenen faiz artışının ise beklenen daha erken gerçekleştirilebileceğine dikkat çekildi.

Cuma günü ise ABD'de tarım dışı istihdam, Aralık’da 400 bin kişilik piyasa beklentilerine karşılık 199 bin artarak son 11 ayın en düşük seviyesine gerilerken işsizlik oranı yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a düşerek piyasa beklentilerini geride bıraktı. Haftanın ilk gününden itibaren piyasaların sorduğu ‘altın fiyatlarında neler oluyor? altın ve gram altın fiyatlarında son durum. Fed’in altına etkisi ne olur?’ gibi sorular gündeme gelirken analistlerden bir bir altın yorumu geldi.

ALTIN İÇİN KRİTİK TEKNİK SEVİYELER

Analistler, haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,20 azalışla 1792 dolar/ons seviyesinden işlem gören spot altın fiyatının yeniden 1782 dolar/ons desteğine yönelebileceğine işaret ediyor. 
1782 dolar/ons desteğinin üzerinde kalındıkça 1801-1815 dolar/ons seviyesinin yeniden hedeflenebileceğini savunan analistler, 1782 doların altına inilmesi halinde ise 1769-1751 dolar/ons aralığına doğru geri çekilmenin başlayabileceğini vurgu yapıyor. 

ALTININ ÖNÜNÜ KESEMEYECEK

Altın fiyatlarının bu yıl yükselmesini bekleyen Analist Adam Hamilton ise, "Altın 1971'den bu yana 12 faiz artışı döngüsünün 6'sından güçlenerek çıktı. Faiz artışı borsalardan çıkış tetikleyerek altını destekleyebilir" yorumunda bulundu.

Hamilton, Fed’in parasal sıkılaştırmasının piyasaya 2019’dan bu yana pompalanın paranın azalacağı anlamına gelmediğini hatırlattı. Ekim 2019’dan bu yana Fed tarafından piyasalara enjekte edilen 4.84 trilyon doların yapacağı enflasyonun altının cazibesini artıracağını söyleyen Hamilton faiz artışlarının altın fiyatlarının önünü kesemeyeceğini ifade etti.

1650  DOLAR/ONS SEVİYESİ

UBS Global Wealth Managemnet'ın baş yatırım yetkilisi Mark Haefele FT'ye yaptığı yorumda, "Fed'in politika sıkılaştırma sinyalleri vermesi, ABD'de ekonomiye daha az mali teşvik sağlanması ve yükselen reel faizler altın için negatif" ifadeleri kullanmıştı. UBS, altın fiyatının bu yılın sonunda 1650 dolar/ons seviyesine düşmesini beklediğini de ortaya koydu. 

GRAM ALTIN 800 LİRA’DA KALMAYA ÇALIŞIYOR

Gram altın fiyatları ise 2021’in son günlerinde 1062 lira ile zirve yapmasının ardından kur korumalı TL mevduat sisteminin açıklanmasıyla 595 lira seviyelerine kadar geri çekilmişti. Ancak yeni yılın ilk günlerinden beri 800 lira bandında kalmaya çalışan gram altın 10 Ocak Pazartesi günü yüzde 0,17 değer kaybederek 795 lira seviyesinde bulunuyordu.

Gelen son güncel altın fiyatlarında gram altının 800'lü seviyeleri gördüğü aktarıldı.

Çeyrek altın 1310-1320 lira seviyesinde bulunurken, cumhuriyet altını ise 5 bin 219 liradan alıcı ile buluşuyor. 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 730 seviyelerinden satışa sunuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...