Tgrt Haber
03 Ağustos 2021 06:10

Sahte altına karşı karekodlu güvence

Kuyumcular, sattığı altına İKO onaylı güven sertifikası verebilecek. Tüketici gönül rahatlığıyla altın ve takı alabilecek. Böylece düşük ayar, taklit, kalpazanlık konusunda yoğunlaşan şikâyetler son bulacak.

Sahte altına karşı karekodlu güvence
sahte altın,kuyumcu,karekod,altın,sahte

Yatırımcılar bundan böyle karekodu okutarak altının sahte olup olmadığını ve ayarını kontrol edebilecek. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, sektördeki güven probleminin çözümüne katkı sağlayacak “İKOgüvenCE Etiketi” sistemini, 1 Ağustos itibarıyla devreye aldıklarını açıkladı.

Son zamanlarda düşük ayar, taklit, kalpazanlık konusunda yoğunlaşan şikâyetler sebebiyle tüketicilerle kuyumcular arasında bir güven sorunu başlamıştı. Ek bir güven halkası oluşturup, altın ve değerli taşlı takıları kapsayacak bu sisteme geçilmesi gerekli görülmüştü.

Eskiden kendiliğinden sağlanan güven unsurunun, günümüz şartlarında sertifika, garanti kartı, etiket, karekod gibi başka maddi nesneleri gerekli kıldığına işaret eden Atayık “Özellikle kuyumculuk sektöründe bu daha da çok ihtiyaç. Tüketiciye kesin güveni sağlayacağını düşündüğümüz bu projenin, kuyumcu meslektaşlarımızı da olumlu etkileyeceği, satışlar üzerinde pozitif katkılar sağlayacağına inanıyoruz. İKO-güvenCE Etiket sisteminin, sıkça dile getirilen sahte-taklit, ayarı düşük altın gibi tartışmaları da ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Etiketin tüketiciye ek bir maliyeti kesinlikle yok. Karekod okutulduğunda orijinalliği kontrol edilebilir. İlk etapta Oda üyelerimiz olmak üzere İstanbul’daki bütün meslektaşlarımız ve alışveriş siteleri üzerinde ürün satışı yapan kuyumcuları kapsıyor. Önümüzdeki süreçte Türkiye çapında yayılmasını planlıyoruz. Sisteme katılacak kuyumcu esnafımız, sattığı ürünün bahse konu olan bütün kalite standartları şartlarını yerine getirdiğini, uymadığı durumlarda ise verilecek olan cezayı kabul ve beyan ettiğini içeren bir taahhütname imzalayacak” dedi.

ŞİKÂYETLER LABORATUVAR ANALİZLERİYLE ÇÖZÜLECEK

Tüketicinin kuyumcu mağazasından veya internet üzerinden satın aldığı altın takı ve mücevherlerle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamamak için mutlaka İKO- güvenCE etiketini talep etmesi gerektiğini dile getiren Mustafa Atayık “Takıyla birlikte etiket/karekod saklaması, bir garanti oluşturacak. Şikâyet hâlinde, tespit çalışmaları İKO Ayarevi ve Türkiye Gemoloji Laboratuvarında yapılacak analizlerle belirlenecek. Mağduriyetlerin bu sonuçlar esas alınarak giderilecek. Tüketici, sistem sayesinde altın alışverişini gönül rahatlığıyla yapmış olacak. Bir taraftan da ürünlerinin güvenilirliğini taahhüt eden kuyumcu; altın ve mücevherlerinin doğruluğunu beyan etmiş olacak. Güvenli bir kalite zinciri oluşumu ve otokontrol sağlanacak. Bir problem yaşansa da ihtardan başlayıp kapatmaya kadar giden yaptırımlar var” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...