Tgrt Haber
29 Temmuz 2015 05:08

Altındaki düşüş çeyreği etkilemedi

Gram fiyatı 95.4 liraya kadar inen altına rağbet siyasi belirsizlik nedeniyle yüzde 40 düştü ancak toptancı işçilik maliyetini arttırınca çeyrek aynı kaldı

Altındaki düşüş çeyreği etkilemedi
altın, düşüş,

Geçen yıl fiyatları düşünce vatandaşın almak için hücum ettiği altın, bu yıl ramazan ayı ve siyasi belirsizlikle birlikte beklenen rağbeti görmedi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Ramazan Bayramı'ndan sonra gramı 95.4 liraya kadar düşen altın fiyatlarının, satışları beklenen ölçüde artırmadığını söyledi. Eskiden düğün sezonunda artan satışların hem ramazan ayı hem de siyasi istikrarsızlık nedeniyle düşüşe geçtiğini kaydeden İşler, "Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarımızda yüzde 40'a varan düşüşler var. Altın fiyatı düşük olmasına rağmen insanlar yatırım amaçlı bile olsa altın almıyor. Ramazan ayı nedeniyle düğünler de ertelenince sıkıntı yaşadık" dedi. İstikrarın yatırım amaçlı alınan altın satışlarında kilit rol oynadığını dile getiren İşler, "İnsanların alım gücü yok. Olanlar da beklemeyi tercih ediyor" dedi.

GURBETÇİLER DE ALIMI DURDURDU
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman ise, ramazanda esnafın neredeyse sinek avladığını, fiyatların düşmesiyle az da olsa kıpırdanma yaşandığını kaydetti. Eskiden kuyumcuların hasat, düğün ve yurtdışında yaşayan vatandaşların gelme zamanını dört gözle beklediklerini belirten Başman şunları söyledi: "Artık gurbetçilerin gelmesi bizi fazla etkilemiyor. Çünkü, gurbetçiler altın almıyor. Eskiden yazın izne gelen gurbetçilerimiz sünnet ya da düğünlerini Türkiye'de yapar ve düğünler için iyi miktarda altın alırdı. Düğünü olmayan da yatırım amaçlı olarak altını alır bankaya ya da kasaya koyardı. Artık gurbetçilerimiz alım yapmıyor. Düğünlerini de yaşadıkları yerde yapıyor. Bu da işlerimizi kötü etkiliyor."

İŞÇİLİK MALİYETİ İKİYE KATLANDI
Piyasada altın fiyatları düşmesine rağmen çeyrek altın fiyatları bir türlü inişe geçmedi. Özellikle düğün sezonu nedeniyle talebin arttığı çeyrek altın kuyumcularda hâlâ 171-175 lira aralığında satılıyor. Bunun nedenini kuyumculara sorduk. İnci Kuyumculuk'un sahibi Gökhan İnci, toptancıların işçilik maliyetlerini ikiye katladıklarını bunun da çeyrek altına yansıdığını söyledi. "7-8 lira olması gereken işçilik, 20 liraya kadar çıkınca çeyrek fiyatlarında da bir düşüş olmadı" diyen İnci, şöyle devam etti: "Çeyrek altını bize bile 1.70'ten veriyorlar. Halbuki 1.65 lira olması gerekiyor. Serbest piyasa olduğu için de fiyatları kendileri belirleyebiliyorlar." Çeyrek altın fiyatının Tahtakale'de gün içinde en fazla 1 lira düştüğünü belirten kuyumcular, dolayısıyla fiyatlarda da söylendiği kadar bir düşüş söz konusu olmadığını belirttiler. Altın fiyatlarının en çok işçiliğin yüksek olduğu takı grubunda etkisini gösterdiğini dile getiren kuyumcular, "Bu ürünler de satıldığında ciddi kaybettirdiği için satışları durma noktasına geldi" diye konuştular.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...