Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Kasım 2021 11:19

Altını dövizi geride bıraktı: Otomobil en iyi yatırım aracı oldu

Ne konut ne altın ne döviz... Bu yılın en kârlı yatırım aracı otomobil oldu. Pandemi nedeniyle yaşanan çip krizi bayilerde tedarik sıkıntısı ve sıra oluşturdu. Döviz fiyatlarının artması da otomobil fiyatlarına zam olarak yansıdı. Ağustosta 155 bin liradan alınan bir araç bugün yaklaşık 40 bin lira kar getirdi.

Altını dövizi geride bıraktı: Otomobil en iyi yatırım aracı oldu
altın,döviz,otomobil,otomotiv,ekonomi

Otomotiv sektörü pandemi yüzünden dünyada yaşanan çip krizinden en fazla etkilenen sektör oldu. Çip bulunamaması nedeniyle bazı küresel markalar üretime ara verdi. Bazıları ise çip krizinin etkisiyle üretimini düşürdü.  

Yaşanan durum otomobil satın almak isteyenlerin iki ay beklemesine neden olurken durum bayi satışlarına da yansıdı. Döviz kurunun etkisiyle bir yandan da fiyatlara zam geldi. Sektördeki durum basit bir örnekle anlatılacak olursa, Fiat Egea’nın Easy modeli geçtiğimiz ağustos ayında 155 bin liraya satılıyordu. Ancak aradan geçen 4 aylık süreçte 40 bin lira zamlanan aynı otomobil bugün 195 bin liradan satılıyor.

VATANDAŞ GALERİCİ OLDU

Otomobili altın değerine yükselten bir başka neden ise piyasada araç bulunamaması oldu. Bu durumu birçok alıcı lehine dönüştürerek yatırım aracına dönüştürdü. Otomobil satın alan kişi daha aracın kontağını çevirmeden 20-30 bin lira kâr ile internet üzerinden satışa çıkarmaya başladı. Ağustosta 155 bin liraya alınan bir Fiat Egea, sıfır kilometre olarak bugün internette, bin liraya alıcı buluyor. Bu durum da otomobili bir yatırım aracına dönüştürdü.

ALTIN VE DÖVİZDEN DAHA ÇOK KAZANDIRDI

Döviz kurunun ağustos ayında 8,42 TL olduğu düşünüldüğünde 155 bin liralık bir alım yapan kişi günümüzde parasını 186 bin liraya yükselterek yüzde 16 kâr elde etmiş olacaktı. Aynı şekilde ağustosta 155 bin liralık altın alan bir kişi yüzde 18 kar ederek parasını 192 bin liraya yükseltmiş olacaktı. Ancak altın ve dövizin aksine otomobil alan bir kişi ise bugün yaklaşık yüzde 40’ın üzerinde prim yapmış oldu. Bu hesabı gören kişiler ise otomobil bayilerine adeta akın ediyor.

YATIRIM İÇİN ALIYORLAR

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Fiat bayii satış danışmanı Ebru Hanım, insanların artık binmek için değil yatırım yapmak için otomobil aldığını söyledi. Sırada bekleyen 320 müşterilerinin olduğunu belirten satış danışmanı ağustos ayında sipariş verenlerin teslimatlarını yeni yaptıklarını ifade etti. Satın alan kişilerin aracı yüksek fiyattan internet üzerinden satışa çıkardığını belirten yetkili, “Sıra beklemek istemeyenler de buralardan otomobili alıyor” dedi. Serbest piyasa olsa da yaşananın etik olmadığını belirten satış danışmanı, “Bizim mevcut müşterimizi de kaçırıyorlar. İnternette 20 bin lira veren kişi anında aracına sahip oluyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...