Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Mart 2016 14:59

Altının gramı 139 TL’ye kadar çıkabilir

Altında yaşanan hızlı yükselişi değerlendiren Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, sarı metale talebin artmaya devam edebileceğini ve gram altının fiyatının 139 TL`ye kadar çıkabileceğini belirtti.

Altının gramı 139 TL’ye kadar çıkabilir
altın,altın fiyatları,gram altın,

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, sarı metale talebin artmaya devam edebileceğini ve gram altının fiyatının 139 TL'ye kadar çıkabileceğini belirtti. 
Mergen ” Önümüzdeki aylarda fiyatların orta vadede 1170-1250 aralığında konsolide olduktan sonra bazılarının dediği gibi 1500-1700 dolara değil ama 1350 dolara doğru hareket edebilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyorum. Şu günlerde bile fiyat “1300” dolara yaklaşmaktadır. FED’in Haziran ayında da faiz artışını es geçmesi dünya ekonomileri üstündeki şüpheleri artırabilir ve altın fiyatlarında yükselişi destekleyebilir ” dedi.
Aralık ayının başında 1043 dolar/ons’ a kadar inen altının la ilgili daha önce FED etkisiyle 900 dolar öngörüleri yapıldığını hatırlatan Mergen, tüm yatırımcıların aynı yöne meyletmesinin ters yönde hareket oluşturduğunu belirtti. Mergen "Herkesin satış yönünde hareket ettiği piyasalarda altın fiyatında bir ayda son 4 senenin en hızlı yükselişi yaşandı. Bunun nedenleri arasında Çin’ den gelen verilerin iyiye gitmemesi, Merkez Bankalarının tüm çabalarına rağmen dünya ekonomilerinin yeterince toparlanamaması ve beklenen hızda istenen seviyelere erişememesi, FED’ in faiz artışı konusunda dünya ekonomilerini de göz önünde bulundurabileceği beklentileri sayılabilir. Bunun bir örneği de geçtiğimiz günlerde bir değerlendirme kuruluşu olan Fitch’in dünya ekonomilerinde büyüme hızını 2.1 den 1.7’ ye indirdiğinde yaşandı." diye konuştu. 

'DOLAR YÜKSELDİKÇE GRAM ALTIN DA YÜKSELİR'

Bernanke’nin 2013 senesi Mayıs ayında açıkladığı tapering (parasal genişleme programının sonlandırılması) programından beri değer kazanmaya başlayan doların gram altın fiyatlarında çok etkili olduğunu belirten Mergen “Gram-altın hesaplamasında dolar-TL kuru ve dolar-ons fiyatının hesaplamada kullanılan formülün pay kısmında yer aldığından, kurun ve altının dünya piyasalarında aynı anda yükselmesi gram altın fiyatını büyük ölçüde yükseltebiliyor. Bu sene sonunda dolar-TL kurunun yaklaşık 3.20 olması durumunda ve altının da dünya piyasalarında 1350 dolara gelmesi halinde altının gramının 139 TL’ye kadar yükselmesi mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı. 

Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Mergen, dolardaki yükseliş devam ettiği sürece gram altındaki yükselişin de devam edeceğini belirtti. Mergen, “Gram altına 2011 senesinden itibaren bakacak olursak 2011 Eylül ayında altının ons bazında 1925 dolara eriştiğinde ulaşılan 110 TL fiyatı sonraki yıllarda FED’in parasal genişleme programları dolayısıyla dolar-TL de ve altında global piyasalarda yaşanan düşüşle 76 TL’ ye kadar gerilemişti. Orada fazla durmadı zaten. Genel olarak bakıldığında son 4 senedir yaklaşık rakamlarla 110-80 TL aralığında dolaşan fiyatta doların TL karşısında hızlı yükselişi ile gram-altın’da tırmanış başlamıştır. “110-80” TL çanağının teknik anlamda yukarı yönde katlanması halinde fiyatta hedef olarak 139-140 TL ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan kısa vadede altının 1310 dolar/ons, dolar kurunun da “2.90” olması halinde “122.00” TL de satıcılar gelebilir. Gram-altın’ da bu sene içinde fiyatın 105.00’in altına gelmesi zor gözükmektedir. Belirtilen fiyatın altına inilmesi için, dolar-TL’ nin sene sonunda 2.90 olması halinde bile ons altının 1125 doların altına inmesi gerekmektedir ki bu da hem altın hem de dolar-TL bakımından zor gözükmektedir.” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...