Tgrt Haber
23 Mart 2016 15:44

Ankara elektrik ihtiyacının yüzde 7'sini çöpten karşılayacak

Ankara'daki Çadırtepe Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez, 'Yüzde 100 yerli bir tesisle karşı karşıyayız, bu ülkemiz açısından son derece sevindirici' dedi.

Ankara elektrik ihtiyacının yüzde 7'sini çöpten karşılayacak
ankara, elektrik,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih  Dönmez ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz,  Çadırtepe Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde  incelemelerde bulundu.Dönmez ile Yılmaz, Sincan'da çöpün enerjiye dönüştürüldüğü,  30  megavatsaat kurulu güç kapasiteye sahip tesis hakkında yetkililerden bilgi aldı.ITC Katı Atık Yönetim Şirketi yöneticisi Ali Kantur yaptığı sunumda,  başkent elektriğinin yüzde 3’lük kısmının bu katı atık bertaraf tesisleriyle  üretildiğini belirterek, Çadırtepe tesisi gazlaştırma ünitesinin devreye alınması  ve tam kapasiteyle çalıştırılmasının ardından Ankara’nın elektrik ihtiyacının yüzde 7’lik kısmının bu tesisten sağlanabileceği söyledi.

Ankara’nın günlük çöp üretiminin 4 bin 500 ton olduğunu, bunun bin 500  tonunun Mamak'taki tesislerinde bertaraf edildiğini anlatan Kantur, "Sincan  Çadırtepe tesisiyle birlikte kalan 3 bin tonluk çöp de bertaraf edilerek elektrik  üretilmeye başlandı. Çöplerden, tıbbi atıklardan ve tehlikeli atıklardan elde  edilen organik kaynaklar biogaz olarak kullanılıyor diğer atıklar ise termal  yöntemlerle yakılarak ve ileri teknoloji ile gaza dönüştürülerek elektrik  üretilebiliyor." diye konuştu.

'TAMAMEN YERLİ MÜHENDİSLİK'

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, yerli  imkan ve teknolojiyle geliştirilmiş tesisin heyecan verici olduğunu ifade ederek,  "Tamamen yerli mühendislik çalışması bir ürünle karşı karşıyayız. Uzunca bir süre  Ar-Ge yapılmış, neredeyse yüzde 100 yerli bir tesisle karşı karşıyayız. Bu  ülkemiz açısından son derece sevindirici." dedi.

Atıkların bertaraf edilirken bunların enerjisinden istifade etmenin  veya yeniden geri kazanmanın ekonomik katkısına dikkati çeken Dönmez, bu  teknolojinin aynı zamanda bölgedeki diğer ülkelere de rahatlıkla ihraç  edilebileceğini kaydetti.

'BU GİBİ TESİSLER ÇOĞALMALI'

EPDK Başkanı Yılmaz ise enerji yönetiminin bu gibi tesislerde yaptığı  ortak incelemenin teknik açıdan çok önemli olduğunu belirterek, "Bu gibi  tesislerin hem çevre açısından hem de enerji üretimi açısından çoğalması lazım."  diye konuştu.

Tesisin yerli imkanlarla üretilmesini de değinen Yılmaz, "Biz bu  tesisleri görünce gerçekten heyecan duyuyoruz ve heyecanımızı düzenlemelerimize  yansıtmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çöp ve katı atıkların bertaraf sorununun çözüldüğü tesisle elektrik  üretimi sonrasında kalan yüzde 10’luk kül asfaltlamada kullanılabiliyor. Şu ana  kadar 200 milyon dolar yatırım yapılan tesis ilave 150 milyon dolarlık yatırımla  birlikte tam kapasite ile çalışmaya başlayacak ve Ankara'da üretilen çöpün  tamamına yakınını işleyebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...