Tgrt Haber
23 Haziran 2015 05:11

Araplar Türkiye'de 'Waha' peşinde

BAE'li Waha Capital, 500 milyon dolarlık yeni bir fon oluşturdu. Fon, Türkiye, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da altyapı yatırımlarına ağırlık verecekç

Araplar Türkiye'de 'Waha' peşinde
BAE&tt2;li Waha Capital, Türkiye, Kuzey Afrika, Ortadoğu, altyapı yatırımlar,

Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında kamu-özel sektör işbirliğinde en çok altyapı yatırımı yapanlarda ikinci oldu. 139 ülkeyi kapsayan bu araştırmada, Türkiye'yi ikinci yapan ise 12.5 milyar dolarlık 17 yeni proje oldu. Altyapıdaki bu hızlı gelişme, yabancı fonların da Türkiye'ye olan bakışını değiştiriyor. Avrupa ve ABD'li kurum ve fonların ardından bu kez de Körfez sermayesi Türkiye'deki altyapı alanına yönelik yeni girişimlere başladı.

500 MİLYON $
Ortadoğu'nun en büyük finans kurumları arasında gösterilen Birleşik Arap Emirlikleri Waha Capital, yeni bir fon oluşturdu. 1.8 milyar dirhem yani 500 milyon dolarlık bu yeni fon, önceliği altyapıya verecek. Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yönelik sermaye girişi sağlayacak olan fon, bölge ülkelerindeki projelere odaklanacak. İslami sermaye yapısına yönelik çalışacak olan fon, Waha'nın ikinci altyapı fonu olarak öne çıkıyor. Waha Capital CEO'su Salem Rashid Al Noaimi, enerji, sağlık ve altyapıya yönelik portföylerini genişletmek için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırdıklarını söyledi. 2007'de kurulan Waha Capital, 2008'de Dunia Finance ve Stanford Marine Group'un yüzde 49'unu alarak adını duyurdu.

KURAMA'NIN FONUYLA DA ÇALIŞIYOR
2010'da ise dünyanın en büyük uçak kiralama şirketlerinden olan AerCap Holdings'in yüzde 26.3'ünü alan Waha, geçen yıl da National Petroleum Services'in yüzde 21'ini bünyesine kattı. Waha Capital, 2008'de ise eski Yıldız Holding Finans Grubu Başkanı Atilla Kurama'nın yöneticiliğini yaptığı Fajr Capital ile de MENA Infrastructure Fund I adlı 300 milyon dolarlık bir altyapı fonu kurmuştu.

ALTYAPIDA DÜNYA İKİNCİSİYİZ
Dünya Bankası'nın gelişmekte olan 139 ülkeyi kapsayan "2014 Küresel Kamu-Özel Sektör Ortak Yatırımları" başlıklı raporuna göre, Türkiye geçen yıl Brezilya'nın ardından kamu-özel sektör işbirliğinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci gelişmekte olan ülke oldu. Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki en büyük 5 kamu-özel sektör ortak yatırım projesine ev sahipliği yaptığına dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, 17 yeni projesiyle ikinci en yüksek yatırım hacmini elde etti. Brezilya 44.2 milyar dolarla birinci oldu. En çok altyapı yatırımı yapan ülkeler listesinde Peru 8.1 milyar dolarla üçüncü, Kolombiya 7 milyar dolarla dördüncü, Hindistan ise 6.2 milyar dolarla beşinci sırada yer aldı. 5 ülkede kamu-özel sektörün yürüttüğü projelerin değeri, 139 gelişmekte olan ülkedeki toplam altyapı yatırımlarının yüzde 73'ünü oluşturdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...