Tgrt Haber
01 Nisan 2019 03:54

Artık işimize bakalım

Ekonomi yönetimi enflasyon, faiz ve işsizlik başta olmak üzere problemlerin çözümüne dair çerçeve hazırlarken iş dünyası yatırımların meyvesinin alınıp büyümenin artacağı dönemin çok yakın olduğunu ifade ediyor...

Artık işimize bakalım
seçim,ekonomi

Türkiye, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinin ardından yerel seçimlerini de tamamladı. Takvime göre, önümüzdeki dört buçuk sene boyunca herhangi bir seçim görünmediğinden, ülkenin en önemli gündem maddesi ekonomi olacak. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinin ardından yaşanan, geçtiğimiz hafta da tekrarlanmaya çalışılan döviz ataklarının da büyük katkı yaptığı faiz ve enflasyonun yanı sıra, yavaşlayan büyemenin artırdığı işsizlikle mücadele de hükûmetin ve iş dünyasının ilk gündemi olacak.

İş dünyasının temsilcileri geçtiğimiz yıl enflasyonda yüzde 25,4’ü görerek zirve yapan enflasyon, yüzde 30’ları bulan faiz oranlarında geri çekilmenin başladığını memnuniyetle gördüklerini belirterek “Ekonomi yönetiminin iş dünyasını dinleyip hızlı ve etkili tedbirlerle sorunların çözümü için tedbir aldığını görmekten büyük memnuniyet verici. Bizi dinleyen ve anlayan bir yönetim ekonomi için bir şans” ifadesini kullanıyor. Alınan tedbir ve verilen teşviklerle 2018’in yüzde 11,3 işsizlikle kapatıldığını belirten iş dünyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl için 2,5 milyon istihdam hedefine de katkı vermek için hep birlikte çaba göstereceğini ifade ediyor. Hükûmet temsilcileri, önümüzdeki hafta bankaların sermayesinin güçlendirilmesi, yatırımların artırılarak büyümeye destek verilmesini içeren yeni çerçevenin detaylarını açıklamak için de hazırlık yapıyor.
Öte yandan iş dünyası, belediye başkanlarının vaatleri arasında olan istihdam sözlerinin de yeni yatırımlarla yerine getirilmesiyle işsizliğin gerileyeceğini vurguladı.

REFORM İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT
Türkiye’nin yerel seçim sonuçlarını değerlendiren iş dünyası, önümüzdeki 4,5 yıllık seçim döneminin yapısal reformlar ve sıçrama için önemli bir fırsat verdiğini dile getirdi. Ekonominin bir numaralı gündem maddesi olması gerektiği fikrinde birleşen iş dünyası, Türkiye’yi hedeflerine götürecek adımların atılacağından şüphe duymadıklarını dile getirdi.

21. YÜZYILIN YÜKSELEN ÜLKESİ
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), göreve gelecek belediye başkanlarını kutlarken, hükümetin Yeni Ekonomik Program çerçevesinde yatırım ortamı, dijital dönüşüm ve iş piyasası başta olmak üzere tüm temel alanlarda yapısal reformlarla ilerlemesini temenni etti. Açıklamada “Avrupa ekonomisi ile bütünleşirken aynı zamanda bir Avrasya merkezi olarak tüm dünyaya açık bir Türkiye’nin 21. yüzyılda yükselen bir ülke olacağına olan inancımız tamdır” ifadesi  kullanıldı.

YERELDE YATIRIM HAMLESİ ŞART
YASED açıklamasında da “Yerel yöneticilerimizin seçildikleri bölgelerde ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak yatırımların arttırılması hedefi ile önemli çalışmalara imza atmalarını diliyoruz” dedi.

YATIRIM VE İSTİHDAM HEDEFİMİZ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok işimiz var. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz” derken, Türk iş dünyası olarak el birliği ile daha çok üretmek, daha fazla yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacaklarını dile getirdi.

BAŞKANLAR PROJEYLE YARIŞMALI
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise 31 Mart seçim sandığından çıkan her başkanın ticaret ve üretimin önünü açan projelere hizmet etmesi dileğini ifade ettiği açıklamasında “Ekonomi dışı etkileri bertaraf edip reformlarla yolumuza devam edelim” ifadesini kullandı.

İNSAN ODAKLI KENTLEŞME İÇİN
TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan da rekabet gücüne sahip, çağdaş yaşama elverişli ve insan odaklı kentleşmenin ülke gündemini oluşturması gerektiğini ifade etti.

ENFLASYON, FAİZLER VE İŞSİZLİK DÜŞECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin seçimlerden sonra reform dönemine, ekonomi alanında dengelenme sürecinin pozitif meyvelerinin alınacağı bir döneme gireceğini belirtti. Albayrak bu hedefe ilişkin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Dengelenme sürecini başlattık, çok disiplinli şekilde bunu uyguluyarız ve bu sürecin sonunda üç yıllık süreçte bir değişimi Türkiye ortaya koyacak. Seçimden sonra dediğimiz konu özellikle büyümeden enflasyona, finansmandan bankacılığa kadar tüm alanlarda alt kırımların yönetmelik, düzenleme, kararname ve kanuni düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Lansman niteliğinde olacak. 8 Nisan haftasına yetiştirebilirsek genel çerçeveyi aslında o hafta açıklamayı düşünüyoruz” dedi. Ana çerçevesi enflasyon, faizler, büyüme ve işsizliğin düşürülmesi olan çalışmalara ilişkin yeni adımların da geleceği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...