Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 17:23 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 17:43

Asgari ücret temmuz zammı açıklandı mı? 2022 asgari ücret ara zammı ne kadar oldu?

Asgari ücret temmuz zammı belli oldu! Asgari ücrete yapılacak yeni zam milyonların gündeminde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yapılan zammı açıkladı. Peki asgari ücret temmuz zammı açıklandı mı? 2022 asgari ücret ara zammı ne kadar oldu? İşte merak edilenler...

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Asgari ücret temmuz zammı açıklandı mı? 2022 asgari ücret ara zammı ne kadar oldu?
asgari ücret,zam,temmuz zammı

"Asgari ücret temmuz zammı açıklandı mı? 2022 asgari ücret ne kadar oldu?" sorusu milyonların gündeminde. Uzun süredir beklenen asgari ücrete temmuz zammı için nefesler tutuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücrete zam yapılacağını açıklamasının ardından hükümet, işçi ve işverenleri bir araya getiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün toplandı. Komisyon toplantısının ardından asgari ücret çalışmaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete dair alınan kararı açıkladı. Milyonların heyecanla beklediği karar için gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilirken beklenen açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı. İşte 2022 zamlı asgari ücret rakamları

YENİ ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI MI?

2022 yılı asgari ücrete yapılacak ek zammın belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı. Ek zam ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek için toplandı.

Toplantı açılışında açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Atalay ocak ayında asgari ücrete güzel bir zam yapıldığını ancak bu zammın 3 ayda enflasyonla eridiğini ifadelerine ekledi. Konuya ilişkin konuşan Atalay, "Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme yapılmasıdır" dedi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ifade ederek, "Dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum" sözlerini sarf etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Türkiye'de şirketlerin yüzde 137 oranında kâr ettiğini söyleyerek, "Üretimde sosyal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. Paylaşarak büyüyeceğiz. Konjonktürel yaşanan dalgaların negatif etkilerini ortadan kaldıracağız. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız" diye konuştu.

Asgari ücret zammının 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmasına yönelik karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Asgari ücrete yapılacak zammın belirlenmesi ile birlikte karar 1 Temmuz itibariyle geçerli olacak.

Bakan Vedat Bilgin asgari ücret için 30 Haziran'ı işaret etmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 29 ve 30 Haziran tarihlerinde iki defa toplandı. Asgari ücretle beraber diğer ödemelerde de değişiklik yapılacağı öngörülüyor.

Asgari ücret için tarafların bugün son defa bir araya gelmesi, gelinen noktanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarılması ve son değerlendirmeyi Erdoğan’ın yapması bekleniyor. Ardından Erdoğan önümüzdeki 6 ay geçerli olacak asgari ücreti yine sosyal taraflarla birlikte kamuoyuna duyuracak.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 30 Temmuz 2022 Perşembe günü saat 15.30'da ikinci defa toplandı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı, 17.50'de bitti. Toplantı sonucunda çıkacak karar, 1 Temmuz Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla belli oldu.

YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLDU?

Ocak ayında yapılan yüzde 50 zam sonrasında şu an asgari ücret brüt 5004 TL. Bu tutardan 700.56 TL SGK primi işçi payı, 50.04 TL de işsizlik sigortası primi işçi payı olmak üzere toplam 750.60 TL kesiliyor. İşveren ayrıca 775.62 TL SGK primi, 100.08 TL işsizlik sigortası primi olmak üzere 875.70 TL prim ödüyor. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 5.879.70 liraya ulaşıyor.

Enflasyon sadece ülkemizin değil, gelişmiş devletler başta olmak üzere tüm dünyanın sorunu diyen Erdoğan yeni bir asgari ücreti açıkladı;

Temmuz ayında geçerli olmak üzere asgari ücret %30 oranında zamla 5.500 TL olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ise şu şekilde:

Asgari ücret temmuz zammı açıklandı mı? 2022 asgari ücret ara zammı ne kadar oldu?

"Çalışanlarımızı sadece enflasyona ezdirmemekle kalmayıp alım gücünü daha da destekleyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışması ile tarihi bir artış olan yüzde 50,3'ü gerçekleştirmiştik. Bütün yükü işverenin üzerine yıkmadık. Asgari ücret kadar olan maaş kısımlarındaki vergileri almadık. Enflasyonun yol açtığı kamburun maaşların yetersiz kalmasına sebep olduğunu tespit ettik. Gereken hazırlıkların yapılmasını istedik.

Kamu çalışanlarına zaten yüzde 40'ın üzerinde enflasyon farkı zammı yapılacak. Bakanlığımızın tüm taraflarlaa yaptığı çalışma sonrası yeni bir asgari ücret zammı belirledik.

Asgari ücreti açıklıyorum. Asgari ücrete yüzde 30 oranında bir artış yaptık. Asgari ücret net 5 bin 500 TL."

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli başta olmak üzere toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren asgari ücrette süreç sona erdi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...