Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 06:11 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 11:10

Asgari ücret bugün belli oluyor! Ek zammı Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

7 milyondan fazla çalışanın merakla beklediği asgari ücrete ek zam bugün belli oluyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri arasındaki yoğun pazarlık dün sona erdi. Taraflar bugün İstanbul’a gelerek zam kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Erdoğan’ın daha sonra kameraların karşısına geçerek yeni asgari ücreti kamuoyu ile paylaşacağı ifade ediliyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
Asgari ücret bugün belli oluyor! Ek zammı Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak
asgari ücret,ek zam,cumhurbaşkanı erdoğan

Asgari ücrette ara zamda bugün düğüm çözülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yayımlanan programına göre ilk olarak Erdoğan, saat 14.30'da Milli Savunma Üniversitesi Harp Enstitüleri 8’inci Dönem Müşterek Komuta Kurmay Eğitimi, 4’üncü Dönem Komuta ve Kurmay Eğitimi, 10’uncu Dönem Karargâh Subaylığı Eğitimi Mezuniyet Töreni'ne katılacak. Tören sonrası Erdoğan'ın Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile bir araya gelmesi bekleniyor. 

TEMMUZ AYINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

7 milyon çalışanı yakından ilgilendiren zam kararında pazarlık Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Bakan Bilgin'in başkanlığında Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol arasında gerçekleştirildi. İşçi ve işveren temsilcileri sıkı bir pazarlık içerisine girerken ara zammın 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı Resmi Gazete’de de yayımlandı.

YENİ ASGARİ ÜCRETİ ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları tamamlamasının ardından taraflar bugün İstanbul’a gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Erdoğan gelen teklifi inceledikten sonra kameraların karşısına geçerek yeni asgari ücreti açıklaması bekleniyor.

SADECE ASGARİ DEĞİL, HERKESİN MAAŞI ARTACAK

Yeni asgari ücretin açıklanması ile birlikte işçinin enflasyon kaybının giderilmesi yani yüzde 40 civarında zam yapılması bekleniyor. İşveren ise zam oranı ile birlikte bütün işletmeleri kapsayacak şekilde SGK priminde ek indirim talep ediyor. Asgari ücretin artması, diğer ücretlerin asgari ücret kadarki kısmının vergiden muaf olması nedeniyle zam getirecek. Ayrıca özel sektörde asgari ücretin üzerindeki diğer tüm maaşlara yönelik olarak yeni ücret ayarlamaları kaçınılmaz hale gelecek.

MASADA 3 FORMÜL VAR

Asgari ücret ile ilgili konuşulan 3 rakam öne çıktı. Bunlardan ilki işçiler asgari ücrete yüksek enflasyon nedeniyle ara zam olarak en az yüzde 40 artış istiyor. İşveren yüzde 30 zam ve SGK primi destekli asgari ücret öneriyor. Hükümet ise enflasyon kaybının giderilmesi anlamında yüzde 25 zamma sıcak bakıyor.

Asgari ücrete yüzde 25 zam olursa: 5.316 TL, yüzde 30 zam olursa: 5.529 TL, yüzde 40 zam olursa: 5.954 TL olacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
GULSAH DOGAN 4 Temmuz 2022 13:34

SN CUMHURBASKANIMIZI COK SEVİYORUZ SAYGILAR

Sonraki Haber Yükleniyor...