Tgrt Haber
26 Haziran 2022 13:39 - Güncelleme : 26 Haziran 2022 14:10

Asgari ücret gündemine İTO da katıldı: Avdagiç'ten 'iş birliği' önerisi

Asgari ücrete ek zam gündeminde görüşme ve açıklama trafiği yoğunlaştı. Son günlerde hükümet kanadında ve iş dünyasında konuyla ilgili sık sık fikir ve öneriler yer buluyor. İTO Başkanı Avdagiç, yükselen fiyatlar ve işveren maliyetleri karşısında kamu ve özel sektörün iş birliğini önerdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Asgari ücret gündemine İTO da katıldı: Avdagiç'ten 'iş birliği' önerisi
asgari ücret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in Cuma günkü açıklaması üzerine bu hafta asgari ücret ile ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ı kabul etmişti. Gelişme üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin işveren tarafının temsilcisi TİSK’ten Özgür Burak Akkol’u kabul etti. Ardından Akkol, TÜRK-İŞ'e geçerek Başkan Atalay’la görüştü. Yapılacak nihai açıklama öncesi İTO’dan da bir öneri geldi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrette yapılacak olası artıştan doğacak maliyetin, kamunun vereceği katkılar ve özel sektörün kaynak aktarımıyla iş birliği halinde telafi edilebileceğini söyledi.

Avdagiç, Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nda (Cityscape Qatar 2022) gazetecilere yaptığı açıklamada, "Asgari ücretteki artışın maliyeti için kamu ve özel sektör beraber adım atmalı" dedi.

‘BERABER ADIM ATILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Şekib Avdagiç, bir soru üzerine, şu anda iş dünyası, devlet ve tüketiciler olarak enflasyonun durağan bir seyre gireceğine inanmaları gerektiğini söyledi.

Avdagiç, "Zaten baz etkisinden dolayı son çeyrekte aşağı doğru inecektir. Şu anda enflasyonun yükselmeye devam etmeyeceğinin somut olarak görülmesi lazım. Bu nasıl olacak? Biz iş dünyası olarak ileri dönemdeki artışları öngörerek abartılı fiyatlama yapmayacağız, kamu da bazı fiyatlamalarını gözden geçirecek. Tüketiciler de alışveriş yaparken A marketi buna dikkat etmiyorsa, B marketi ediyorsa, dikkat edenden alacak. Yani kamu da, özel sektör de devlet de bu konuda üzerine düşeni yapacak. İnşallah bunu iyi bir noktaya getireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücrette ilave artışın maliyetini iş dünyası mı karşılayacak?" sorusu üzerine Avdagiç, "Yılbaşında Cumhurbaşkanımız asgari ücrette önemli bir açılım yaptı. Yılın ikinci yarısında yapılacak iyileştirmede yine kamunun vereceği bazı katkılar ile özel sektörün bir miktar kaynak aktarması bir araya gelerek ücretlerin enflasyon karşısındaki kayıplarının telafi edilmesi noktasında beraber adım atılması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

'İSTANBUL'A ÖZEL TEŞVİK İSTİYORUZ'

Şekib Avdagiç, şehir içinde bazı küçük sanayi siteleri için belediyelerin olumsuz bir tavrı olduğunu belirterek, bunu kesinlikle tasvip etmediklerini, herkesin ihtiyacını kendi semtinde çözmesinin kaynak tasarrufu sağlayacağını kaydetti.

Bu sanayi sitelerinin yenilenerek işlevine devam etmesi gerektiğini vurgulayan Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazen uçuk kaçık noktaya gidiyoruz. 'Efendim, İstanbul kültür- sanat, turizmi şehri...' Hayır, efendim... 'Tek başına öyle' diyemeyiz. Geçenlerde bakanlık Türkiye'de üretilen 4 bin ürünün nerede üretildiğini açıkladı. İstanbul bunların yaklaşık yarısında birinci ya da ikinci sırada. İstanbul'un üretim gücünü yok sayamazsınız. Tamam, 'İstanbul'a sıfır yatırım yapılsın' demiyoruz ama İstanbul'a özel teşvik istiyoruz. Buradaki üreticilerin mevcut tesislerini modernize etmesi, Yeşil Mutabakat'a geçiş ve teknolojik altyapıya geçiş için imkan verelim."

Konut fiyatları konusuna da değinen Avdagiç, son dönemde konut maliyet artışlarının dünyanın birçok ülkesinde görüldüğünü ifade ederek, çelikten çimentoya, demirden seramik ve cama kadar onlarca üründe yüksek fiyat artışları yaşandığını kaydetti. Avdagiç, belediyelerden konut sayısının arttırılması için yeni fırsatlar 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...