Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Kasım 2021 10:39

Asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca insanı ilgilendiren EYT sorununa çözüm arayışına hükümet kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Asgari ücrette düzenlemeler devam ederken vatandaşlar asgari ücretin ne kadar olacağı sorusuna cevap arıyor. Peki asgari ücrette vatandaşlar istenilen rakamı görebilecek mi? sorusunu ve EYT'deki son durumu TGRT Haber müdürü Ahmet Sözcan yorumladı.

Asgari ücret ne kadar olacak?
asgari ücret,eyt

Net asgari ücret 2 bin 825 lira olduğu ve milyonlarca insanın asgari ücretle geçindiği biliniyor. Dolayısıyla Aralık ayı itibari ile asgari ücret maratonu başlayacak. Baktığmız zaman Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 18.4... Daha önceki asgari ücret görüşmelerine bakıldığı zaman bu enflasyon beklentisinin 7 - 8 puan üzerinde bir rakam veriliyor. Şu an asgari ücret 2 bin 825 lira ise bunun 7 - 8 puan üstü  3.500 ila 3.600 lira civarı yapıyor.

AK PARTİ HANGİ RAKAMIN ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR?

Ahmet Sözcan asgari ücret ile ilgili, “Bende 3 bin 500’ün taban olacağı yönünde duyumlar alıyorum” dedi. Hayat pahalılığının çok fazla olduğu şu günlerde vatandaşlar bu durumdan şikayetçi; "Marketten aldığımız bir ürünü bir gün sonra bile aynı fiyata alamıyoruz." diyen vatandaşın geçim sıkıntısı ortada... Bir yandan da seçime doğruda adım adım giderken, hükümette dar gelirlileri rahatlatacak onları ferahlatacak bir adım atacaktır. Bu kapsamda da asgari ücretin 3.500 lira olabileceği söyleniyor. 3.500 ila 3.700 lira arasında bir rakamın asgari ücret olarak belirlenmesi ön görülüyor.

ASGARİ ÜCRET 4 BİN LİRA OLUR MU?

Tüm vatandaşların umudu beklentisi yönünde asgari ücret ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Şimdi hükümet bunu masaya yatıracak. "Asgari ücret vatandaşı ezdirmeyecek şekilde olacak" diye AK Parti’li Kurmaylardan da ekonomi yönetiminden de açıklamalar geliyor. Fakat şu an itibariyle konuşulan rakamın 3.500 lira ile 3.750 lira arasında olduğu söyleniyor. Tabi seçim etkisi de ilave edilirse belki bu söylenen rakamın bir tık üzerine çıkılabilir. 

EYT NE DURUMDA?

EYT ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Hükümet bu konuda kapsamlı bir çalışma yürütüyor. 50 yaşın baz alınabileceği ya da mevcut bekleyenlerden 2 ila 3 yıl geriye çekilebileceği söyleniyor. Yani şu an itibariyle EYT'li 4 buçuk milyon kişinin var. Bununda bütçeye büyük bir maliyeti olduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla aynı anda değil ama belki aşama aşama emeklilik yaşının aşağı çekilmesi söz konusu. En az 2 3 yıl geri çekilmesi planlanıyor. Ancak EYT’lilerin beklentisi daha fazla.. Yani burada bir mağduriyet var fakat bu sorunların giderilmesinde hükümet çalışmalarına devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...