Tgrt Haber
18 Mart 2022 06:40 - Güncelleme : 18 Mart 2022 07:10

Asgari ücrete ara zam beklentisi kuvvetlendi: Yüzde 20 artış olabilir

Savaşla birlikte gıda ve enerji krizinin büyümesi yüksek enflasyonu kalıcı hâle getirdi. Asgari ücrette yarıyıl zammı beklentisi arttı. AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan “Asgari ücrete yılda iki zam konusu aklımızda var” diyerek artış sinyali verdi. Temmuzda yüzde 20 zam gelebilir, asgari ücret 5 bin lirayı aşabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sene başında sinyalini vermesinin ardından asgari ücrette yarıyıl zammı beklentisi kuvvetlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sene başında sinyalini vermesinin ardından asgari ücrette yarıyıl zammı beklentisi kuvvetlendi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, ‘asgari ücrete yılda iki kez zam yapılabilir’ diyerek ara zam sinyalini vermesi beklentileri artırdı. Enflasyon yüksek seyretmesi halinde temmuzda yüzde 20 civarı zam yani asgari ücrette yaklaşık 850 lira artış olabilir

Pandemi, kıtlık riski, kuraklık, tedarik sıkıntıları, enerji krizi ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşı, dünyaya son iki yılda darbe vurdu, enflasyonun küresel çapta yükselmesine neden oldu. Bu sürecin devam etmesi bekleniyor. Ancak ücretler de yükselen enflasyon karşısında günden güne eriyor. Türkiye’de 2022 yılında asgari ücrete, yüzde 50 oranda zam yapıldı. Ancak, gıda, enerji krizi ve savaş başta olmak üzere enflasyonu tetikleyen unsurlar yeni yılda da devam ediyor. Bu yıl enflasyonun Türkiye’de de yüzde 40 ve üzerinde olması beklenirken ‘asgari ücrete yarıyıl zammı’ beklentisi kuvvetleniyor.

AK PARTİ’DEN ZAM SİNYALİ

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, önceki akşam bir televizyon kanalında konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Asgari ücrete senede iki kez zam getirilmesi konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce ifade ettiğini hatırlatan Özkan, “Bu yapılabilir. Şu anki mevzuat gereği yılda bir defa yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Aklımızda var. Zamanı geldiğinde, bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Maliyet artışı mı var? O zaman vatandaşımızın gelirinde de artışı sağlayacak tedbir ve kararları alacağız" diye konuşmuştu.

TEMMUZDA 850 TL ZAM GELEBİLİR

Cahit Özkan’ın asgari ücrete yılda iki kez zam sinyalinin ardından uzmanlar, asgari ücrete ara zam gelmesi halinde artış oranının hesaplanmasında 2022'nin ilk 6 aylık enflasyon rakamının ya da buna yakın bir oranın esas alınabileceğini belirtti. Söz konusu rakamın bugünkü göstergelere göre yüzde 20 civarında bir orana denk gelebileceğini belirten uzmanlar, “Bu durumda asgari ücrete temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık 850 TL zam gelebilir” görüşünü dile getiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...