Tgrt Haber
29 Haziran 2022 06:10 - Güncelleme : 29 Haziran 2022 08:05

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! Asgari ücrete yüzde 25 zam, işverene ise prim desteği

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zam ile birlikte enflasyon farkının giderilmesi beklenirken konuşulan oran ise yüzde 25 oranında arttırılması. Yapılacak zamdan küçük işletmeleri bu artıştan olumsuz etkilenmemesi için bazı desteklerin verilmesi de gündemde. 

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! Asgari ücrete yüzde 25 zam, işverene ise prim desteği
asgari ücret,zam,prim

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrasında ‘asgari ücrete’ ek zam konusunu ilk kez net bir şekilde ifade ederek tarafların görüşmelere başlayacağını ve bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını duyurmuştu. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceklerini söyleyen Erdoğan,  yapılacak zammın görüşmeler sonrasında belli olacağını ifade etti.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM BEKLENTİSİ YÜZDE 25

Asgari ücrete ek zam için taraflar arasındaki trafik hızlandı. Hükümet artış maliyetlerinden küçük işletmelerin etkilenmemesi için yeni bir destek planı hazırlamaya başladı. Bu kapsamda, asgari ücrete temmuzda yüzde 25 civarında zam yapılması gündemde yer alıyor. Asgari ücret Asgari ücretten kesilen SGK priminin belli sayıda işçi çalıştıran işletmeler açısından devlet tarafından karşılanması formülü de ağır basıyor.

ENFLASYON FARKI GİDERİLECEK

AK Parti ve Hükûmet cephesinde, “Asgari ücrete yılbaşında yüzde 50 zam yapılmıştı. 4 Temmuz’da açıklanacak rakamlarla enflasyon oranının yıllık yüzde 75’i aşması bekleniyor. Bu durumda asgari ücretlerinin yüzde 25’lik bir kaybı söz konusu olacak. Bu farkın asgari ücrete yansıtılması bekleniyor. Böyle bir planlama ile yüzde 25’lik artışla, asgari ücret 5 bin 300 liraya çıkabilir” şeklinde bir hesaplama yapılıyor.

PRİM DESTEĞİ SAĞLANACAK

Asgari ücrete temmuzda yüzde 25 civarında zam yapılması durumunda, işveren üzerindeki yükü azaltmak için de bir hazırlık yapıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda, asgari ücret üzerinden kesilen SGK priminin, belli sayıda işçi çalıştıran küçük işletmeler açısından devlet tarafından karşılanacağı ifade ediliyor. Asgari ücretten 2022 yılı başından itibaren vergi kesintisi yapılmıyor. İşveren sadece SGK primi ödüyor. Mevcut asgari ücrete göre, işverenin devlete ödediği prim tutarı 875 lira. Temmuzda yapılacak artıştan sonra prim maliyeti de artacak. Bu durumda, küçük işletmelerin işçi çıkarma riski ile karşı karşıya kalmaması ve istihdamın olumsuz etkilenmemesi için prim desteği verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

GÖZLER 4 TEMMUZ’A ÇEVRİLDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile komisyondaki tarafların yapacağı çalışmaların hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Asgari ücret artışında enflasyon kriterinin esas alınması konusunda bir uzlaşmaya varılırsa, 4 Temmuz’da açıklanacak yıllık enflasyon oranından sonra yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyurulacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...