Tgrt Haber
26 Haziran 2022 07:43 - Güncelleme : 26 Haziran 2022 07:49

Asgari ücrette ek zam için görüşmeler hızlandı! Kritik tarih belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetin sinyalini verdiği ‘asgari ücrette ek zam’ için kritik viraja girildi. Yapılan görüşmeler sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kabine toplantısında asgari ücret sunumu yapması ve bu doğrultuda gelecek hafta yeni gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Asgari ücrette ek zam için görüşmeler hızlandı! Kritik tarih belli oldu
asgari ücret,temmuz zam,cumhurbaşkanı erdoğan

Milyonlarca asgari ücretlinin gözü kulağı Temmuz ayında yapılması beklenen ‘Asgari ücrete ek zamma’ çevrildi. 2022 yılında yapılan asgari ücrete yüzde 50 zam hayat pahalılığı ve birçok ürüne gelen zamlar ile birlikte adeta eridi. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler ve vatandaşı enflasyona ezdirmemek için hükümet harekete geçti. Gerek memur gerek ise emekliye yapılacak olan zamlara milyonlarca asgari ücretli çalışanlarda eklendi.

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZDA EK ZAM

Hükümet ‘enflasyona vatandaşı ezdirmeyeceğiz’ dediği Temmuz ayında ‘ek zam’ sinyalini verdiği asgari ücret ile ilgili kritik haftaya girildi. 16 Haziran’daki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay arasındaki görüşme sonrasında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i ziyaret etti.

BAKAN BİLGİN SUNUM YAPACAK

İşçi ve işveren temsilcileri ile görüşen Bakan Bilgin, hafta başı yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında asgari ücretle ilgili bir sunum yapması ve gelecek hafta asgari ücret konusunda sıcak gelişmeler yaşanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETLİNİN İŞVERENE MALİYETİ NE?

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN OLASI FORMÜLLER

Asgari ücrette konuşulan formüllerden biri de; 750 liraya yakın olan SGK priminin devlet tarafından karşılanması. Bu paranın da 450 liralık asgari ücrete dahil edilmesiyle asgari ücretin 5 bin liraya çıkması bekleniyor.
AK Parti kurmayları, asgari ücret artışının önceki yıllarda olduğu gibi sadece aralık ayında yapılması halinde yüksek oranlı artış gerekeceğini, bu durumda seçim öncesi 2023 yılının ilk yarısında enflasyonda artış olacağını değerlendiriyor. Temmuz ayında ara zam yapılması halinde aralık ayında tek seferde yüksek oranlı zam ihtiyacının da azalacağı görüşü dile getiriliyor.

DİĞER ÇALIŞANLARI DA İLGİLENDİRİYOR

Temmuz ayında yapılması öngörülen ara zam oranı konusunda bir netlik olmamakla birlikte, beklenti, yüzde 10 – 20 aralığında artış olması yönünde. Asgari ücrete yapılacak zammın, asgari ücretin üzerinde ücretle çalışanlar için de artışı gündeme getirmesi bekleniyor. Yüzde 20 civarında zam yapılması halinde ise asgari ücret 5 bin veya 5 bin yüz lira olacak.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nikaw26 Haziran 2022 09:39

COK OLMUS YUZDE 20 ONUDA ALSINLAR MEMURA VERSINLER BARI

Sonraki Haber Yükleniyor...