Tgrt Haber
30 Haziran 2022 06:49 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 10:11

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor! Asgari ücrette karar günü: Zam oranı belli oluyor

Milyonlarca çalışanın yakından takip ettiği ‘asgari ücrette ara zam’ için Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün bir kez daha bir araya gelecek. Toplantıda asgari ücrete yapılacak olan zam oranının belirlenmesi beklenirken taraflar cuma günü İstanbul’a giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak 2022 yılının yeni asgari ücretini Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor! Asgari ücrette karar günü: Zam oranı belli oluyor
asgari ücret,asgari ücret zam,Asgari Ücret Tespit Komisyonu

Yaklaşık 7 milyon çalışan asgari ücrete gerçekleşecek artışı bekliyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek için dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında yapılan toplantıda Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı. Toplantıda, işçi kesimi adına TÜRK-İŞ, işveren kesimi adına TİSK asgari ücrette yapılacak artışa dair görüş ve önerilerini sundu.

TARAFLAR İKİ KONUDA MUTABAKATA VARDI

Toplantıların ilki dün tamamlanırken Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün de bir araya gelecek. İkinci toplantı öncesinde taraflar iki başlık altında mutabakata vardığı belirtildi. Buna göre asgari ücretteki artış önceki yıl olduğu gibi Gelir Vergisi'nden muaf tutulacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor! Asgari ücrette karar günü: Zam oranı belli oluyor

ERDOĞAN YENİ ASGARİ ÜCRETİ AÇIKLAYACAK

Yapılacak görüşmelerin ardından taraflar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine İstanbul’a gidecek. Son görüşmelerin ardından 2022 yılının yeni asgari ücretini Cumhurbaşkanı Erdoğan duyuracak ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

3 FORMÜL MASADA

Ara zamma ilişkin toplantıda 3 formül üzerinde görüşmelerin yapılacağı belirtiliyor. Bu formüllerin ilki, asgari ücretin 6 aylık enflasyon oranında artırılması. İkinci formül ise asgari ücrete yıllık enflasyon farkının yansıtılması. 3’üncü formül de işveren tarafından ödenen 750 liraya yakın SGK priminin devlet tarafından karşılanıp bu tutarın asgari ücrete dahil edilmesi. Böylece net asgari ücretin 5 bin liranın üzerine yükseltilmesi sağlanacak.

ASGARİ ÜCRET ŞUAN NE KADAR?

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20.818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6.391 lirayla asgari ücretin 2.137 TL üzerine tırmandı. Haziranda bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.313 TL’ye yükseldi.Mayıs ayında yoksulluk sınırı 19.602 TL, açlık sınırı ise 6.017 TL olarak açıklanmıştı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...