Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Haziran 2022 18:01 - Güncelleme : 20 Haziran 2022 18:07

Dar gelirlinin gözü ara zamda: Asgari ücrette masada 3 formül var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’la görüşmesinin ardından gözler asgari ücrete çevrildi. Dar gelirli vatandaşların alım gücünün yükseltecek formüller masada. Peki, alternatifler neler?

Dar gelirlinin gözü ara zamda: Asgari ücrette masada 3 formül var
asgari ücret,temmuz zammı,ekonomi

Milyonlarca çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile asgari ücret masasında işçiyi temsil eden Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın görüşmesinden sonra “Asgari ücrete Temmuz ayında ara zam olacak mı?” sorusunun cevabını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine “Ben olanların farkındayım, Çalışmalarımız var” dediğini belirtmişti.

ASGARİ ÜCRETTE MASADA 3 FORMÜL VAR

Asgari ücretin artırılması için doğrudan zammın yanı sıra masada farklı seçenekler de bulunuyor. İlk seçenek asgari ücret tespit komisyonunun toplanması. Bu seçenek üzerinde karar kılınırsa, asgari ücret komisyonu toplanacak. Tarafların belirleyeceği bir yüzde oranında maaşlara zam yapılacak. Ve yeni asgari ücretin senenin ikinci yarısından yani Temmuz ayından itibaren geçerli olması sağlanacak.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

Asgari ücret üzerindeki prim ve vergi desteklerine dair düzenleme ise diğer seçenek olarak gündemde yer alıyor. Halihazırda uygulanan net asgari ücret 4 bin 253 lira iken bunun işverene maliyeti ise 5 bin 879 lirayı buluyor. Oransal zammın brüt ücreti artırması göz önüne alındığında, prim ve vergiye verilecek desteğin maliyeti artırmayacağına dikkat çekiliyor.

Brüt ücretten her ay işçi payına 700, işveren payına 775 lira sigorta primi kesintisi yapılıyor. İşsizlik sigortası fonuna da işçi ve işveren payından toplam 150 lira aktarılıyor. Bu primlerin azaltılması gündemde. Asgari ücretlinin eline geçen net rakamın artırılması da formüller arasında. Sene başında gelir ve damga vergisi istisnasıyla benzer bir artış sağlanmıştı.

  • Net asgari ücret: 4 bin 253 TL
  • SGK primi (işçi): 700,56 TL
  • SGK primi (işveren): 775,62 TL
  • İşsizlik sigortası primi (işçi): 50 TL
  • İşsizlik sigortası primi (işveren): 100 TL
  • Toplam maliyet: 5 bin 879,70 TL

PRİM VE VERGİ ORANLARI DEĞİŞEBİLİR

Asgari ücrete prim ve vergi desteği içinse yasal düzenleme gerekiyor. Bunun için de Meclis’in tatile girmeden mesai yapması gerekecek. Bu seçenek uygulanırsa, asgari ücret tespit komisyonunun toplanmasına gerek kalmayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...