Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Aralık 2021 08:52

Son toplantı öncesi kritik gelişme: Asgari ücrete prim dopingi geliyor

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zammın belli olacağı son toplantıyı beklerken asgari ücrete prim dopingi yolda. Düzenlemeye göre asgari ücrete hazine desteği gelirken bu 2022 maaşını artıracak. İşverene maliyet düşecek, vergi diliminde değişiklik olacak ve AGİ ile SGK priminde de destek artacak. SGK priminin yüzde 14'ten yüzde 5'e düşürülmesi de asgari ücret son toplantısında masada olacak.

Son toplantı öncesi kritik gelişme: Asgari ücrete prim dopingi geliyor
asgari ücret,sgk primi,vergi indirimi

İşçi ile işveren sendikaları, milyonlarca çalışan asgari ücretin açıklanmasını merakla beklerken SGK priminin 5 puan indirilmesi konusunda mutabık kaldı. Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre; asgari ücrette 2022 maaş zammı yapılması öngörülen düzenlemeler gerçekleştirdiği takdirde bir dizi iyileştirme ve işvereni rahatlatıcı çalışma ile istenen ölçülere çıkarılırken istihdam sağlayıcının da yükü artmamış olacak.

ASGARİ ÜCRETTE SGK PRİMİ YÜZDE 9'A DÜŞEBİLİR

Teklifi hükümet de uygun görürse yüzde 14 olan SGK primi yüzde 9’a düşürülecek. İşçilerden yüzde 3, işverenden de yüzde 6 prim kesilecek. Asgari ücrete yüzde 35-40 arasında zam yapılırsa işçinin cebine ayda net 250 lira fazla para girecek. İşverenin de işletme maliyeti düşecek. Primlerin indirilmesi haricinde, vergi matrahı ve vergi diliminde değişiklik yapılması, işsizlik Fonu'ndan istifade edilmesi gibi formüller üzerinde de işçilerin eline 4 bin lira ücret geçmesi için çalışılıyor.

NET ÜCRET ARTACAK, MALİYET DÜŞECEK

Asgari ücrete yönelik vergi indirimi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı yoğun bir mesai yapıyor.

İşveren ve işçinin yüzde 14 olan SGK primlerinin düşürülmesinde mutabakata varılırken, çalışmaların da 5 puanlık indirime odaklandığı belirtiliyor. 5 puanlık işçi sigorta primi işçinin cebine giren net asgari ücretin artmasını sağlayacak formüllerden birincisini oluşturuyor Şu an işçi payı olarak yüzde 14 oranında sigorta primi kesiliyor. Asgari ücret yüzde 35-40 oranında artış olursa; 5 puanlık indirimle işçinin cebine giren aylık net ücret 250 lira artacak. İşletmelerin maliyet artışının ise makul seviyede tutulması sağlanacak. Asgari ücretlinin eline işveren-işçi tarafındaki mutabakatı destekleyecek olan vergi diliminde düzenleme yapılmasıyla daha fazla para geçecek.

TOPLU SÖZLEŞMELİ YERLERDE 300 LİRA

Birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi, toplu iş sözleşmeli yerlerde asgari ücret işveren desteğinin yüzde 6 olarak uygulanması ve toplu sözleşme olmayan yerlerde ise yüzde 3 olarak uygulanması konularında TİSK ile Türk-İş arasında uzlaşma sağlandı ve bu konuda da çalışma yapılıyor. Yapılacak düzenleme ile toplu sözleşme olmayan yerlerde 150 lira, toplu sözleşme olan yerlerde 300 lira destek sağlanacak.

TİSK: HAZİNE HESAP YAPIYOR

Mutabakata varılan öneriler konusunda çalışmaların devam ettiğini ve hazinenin hesap yaptığını belirten TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Onların çalışmaları devam ediyor. Çalışanları enflasyona karşı koruyacağız. Bunun üzerine neler yapılabileceği konusunda çalışıyoruz. SGK işçi desteği, Asgari Geçim İndirimi, vergi diliminin düzeltilmesi" değerlendirmesini yaptı.

DÖRDÜNCÜ VE SON TOPLANTI YAPILACAK

2022 yılı asgari ücretinin belirleneceği resmi süreç sürüyor. Kural gereği Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları 4 kez toplanıyor. Görüşmelerin bu hafta sonuçlanması beklenirken bu yıl geçmiş yılların aksine asgari ücretin daha erken açıklanacağı vurgulanmıştı. Şu ana kadar 3 toplantı yapıldı ve bu görüşmelerde bir anlaşma sağlanamadı. Enflasyon rakamları nedeniyle 3. Toplantı da kilitlendi. Enflasyon rakamlarının baz alınmasını isteyen TİSK’e karşı yaşanan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesini belirten Türk-İş buna itiraz etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise Meclis Genel Kurulu'ndan belirlenecek olan asgari ücret rakamının bayram havası oluşturacağını söylemişti.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...