Tgrt Haber
11 Ocak 2022 10:39

Askerlik haklı fesih sebebi mi? Askerlik nedeniyle işten çıkan tazminat alabilir mi?

Kıdem tazminatı yeni yıl ile zamlandı. Milyonlarca çalışan isten ayrıl a durumunda aşacağı kıdem tazminatı hesaplama işlemine odaklandı. Çalışanlar ''Kıdem tazminatı nasıl alınır? Haklı fesih sebepleri nelerdir?'' sorularının cevabını arıyor. Peki kimler kıdem tazminatı alabilir? Askerlik yüzünden işten çıkan tazminat alır mı?

Askerlik haklı fesih sebebi mi? Askerlik nedeniyle işten çıkan tazminat alabilir mi?
kıdem tazminatı,,asgari ücret,,askerlik,

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı 1 Ocak 2022 itibariyle zamlandı. Sigortalı çalışanın güvencesi olarak bilinen kıdem tazminatı için en az bir yıl çalışmış olmak gerekiyor. Peki kıdem tazminatı nasıl alınır, haklı fesih nedenleri nelerdir? 

ASKERLİK HASKLI FESİH NEDENİ Mİ? 

Yeni yıl ile asgari ücret, emekli ve memur maaşları belli oldu. Yapılan zamların ardından çalışanın sigortası niteliğindeki kıdem tazminatını da arttı. Böylece en düşük kıdem net 4 bin 966 liraya, en yüksek kıdem ise 10 bin 728 liraya çıktı.

Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için işyerinde en az bir yıl çalışmış olmak ve işveren tarafından işten çıkarılmak gerekir. Ancak bunun yanından haklı fesih sebepleri de bulunur. Erkek çalışanlar askerlik hizmeti için işten ayrılmak zorunda kalırsa kıdem tazminatı alabilir. İş Kanununda Askerlik haklı fesih sebebi sayılır. 

Askerlik haklı fesih sebebi mi? Askerlik nedeniyle işten çıkan tazminat alabilir mi?

ASKERLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN TAZMİNAT ALIR MI? 

Asgari ücret 1 Ocak itibarıyla yüzde 50.5'lik artışla brüt 5 bin 4 liraya, net 4 bin 253 liraya çıktı. Artan ücret aynı zamanda en düşük (taban) kıdem tazminatını da belirliyor. Kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Buna göre 2022 yılı için en düşük kıdem tazminatı net 4 bin 966 lira olarak belirlendir. Peki askerlik nedeniyle işten ayrılan kıdem tazminatı almaya hak kazanır mı? 

Askerlik gerekçesi ile işten ayrılan işçilere de kıdem tazminatı ödenir. İşçinin bu haktan faydalanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması şarttır. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak kıdem tazminatı tavanı 12 bin 976 liraya yükseldi.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...