Tgrt Haber
21 Temmuz 2022 16:55 - Güncelleme : 21 Temmuz 2022 17:12

Avro Bölgesi'nde kamu borcu rekor kırdı! Borç batağındaki ülkelerin başında Yunanistan var

Avrupa İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi’nin kamu borcu verilerini açıkladı. Son dönemlerde yüksek enflasyonun görüldüğü Avrupa’da en fazla borç batağında olan ülkelerin başında Yunanistan gelirken İtalya, Portekiz, İspanya ve Fransa da söz konusu ülkeyi izledi.

Avro Bölgesi'nde kamu borcu rekor kırdı! Borç batağındaki ülkelerin başında Yunanistan var
Euro,Avro,AB,Avrupa Birliği,Enflasyon

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi'nin bu yılın birinci çeyrek kamu borcu verilerini yayımladı. Veriler oldukça dikkat çekerken yüksek enflasyonla savaşan ülkeler tabiri caizse borç batağında yüzüyor.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin paylaştığı verilere göre, Avro Bölgesi’nde geçen yıl son çeyreğinde yüzde 95,7 olan kamu borcunun GSYH'ye oranı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 95,6 oldu.

AB'de, son çeyrekte yüzde 88,1 olan kamu borcunun GSYH'ye oranı, ilk çeyrekte yüzde 87,8 seviyesinde belirlendi. Söz konusu oran 2021'in ilk çeyreğinde AB'de yüzde 92,3, Avro Bölgesi'nde yüzde 100 olarak tespit edilmişti.

ZİRVE YÜZDE 189,3 İLE YUNANİSTAN’DA

Açıklanan verilerin ışığında, AB üyesi ülkeler arasında 2022 yılının ilk çeyreğinde kamu borcunun rekor kırdığı ve zirveye yerleşen ülke yüzde 189,3 ile Yunanistan oldu. Söz konusu ülkeyi yüzde 152,6 ile İtalya, yüzde 127 ile Portekiz, yüzde 117,7 ile İspanya, yüzde 114,4 ile Fransa, yüzde 107,9 ile Belçika ve yüzde 104,9 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi izledi.

EN AZ BORCU OLAN ÜLKE ESTONYA

Söz konusu dönemde kamu borcunun GSYH'ye oranının en az olduğu ülkeler ise yüzde 17,6 ile Estonya, yüzde 22,3 ile Lüksemburg ve yüzde 22,9 ile Bulgaristan olarak belirlendi.

KAMU BORÇLARININ YÜZDE 60 GEÇMEMESİ GEREKİYOR

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜKSELTTİ

Öte yandan tüm piyasaların yakından takip ettiği Avrupa Merkez Bankası, günlerdir beklenen faiz kararını açıkladı. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde yüzde 0,5'e çeken Avrupa MB, mevduat faizi de 50 paz puan artışla sıfıra çekildi.

Bankanın politika faizini en az 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, ekonomistler hafta başından bu yana 50 baz puan faiz artışı beklentisinin güçlü olduğunu kaydetmişti. Banka açıklamasında önümüzdeki toplantılarda faizlerin daha fazla normalleştirilmesinin uygun olacağı belirtildi.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...