Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ekim 2021 11:38

Avrupa kriz yaşarken Türkiye doğal gaz depolarını doldurdu

Türkiye ilave doğal gaz arzının sağlanması noktasında önemli ilerlemeler kaydederek yeni anlaşmalara imza attı. Bu kapsamda kış yaklaşırken artması muhtemel doğal gaz talebinin nasıl karşılanacağı merak konusu olurken Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den iç rahatlatan açıklama geldi. Bakan Dönmez, "Yer altı doğal gaz depolarımızın 4'te 3'ünü doldurduk. İnşallah önümüzdeki haftalarda da tamamını doldurmuş olacağız" dedi.

Avrupa kriz yaşarken Türkiye doğal gaz depolarını doldurdu
doğalgaz,Avrupa,enerji krizi,enerji

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez enerji piyasalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji Kentleri Birliği 2021 yılı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Bakan Dönmez, BOTAŞ’ın satılma iddialarını bir kez daha kesin bir şekilde reddetti. Bakan Dönmez, “Ne Türkiye Petrolleri ne de BOTAŞ’ın satılmasına yönelik herhangi bir şey söz konusu değildir” dedi.

YER ALTI DEPOLARININ 4’TE 3’Ü DOLDU

Kış yaklaşırken artması muhtemel doğal gaz talebinin karşılanması için son olarak Azerbaycan ile 11 milyar metreküplük ilave doğal gaz ticaret anlaşması yapılmıştı.

Bakan Dönmez, "Yer altı doğal gaz depolarımızın 4'te 3'ünü doldurduk. İnşallah önümüzdeki haftalarda da tamamını doldurmuş olacağız" açıklamasında bulundu.

"Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücümüz bugün toplam kurulu gücümüzün yarısından fazlası, yüzde 53 seviyelerine ulaşmış durumda. Bu oran son 20 yılda 4-5 kat artarak bu seviyelere ulaştı" diyen Bakan Dönmez, "Diğer yerli kaynaklarla birlikte yerli ve yenilenebilir enerjiye dayalı kurulu gücümüzün seviyesi de yüzde 65'ler civarında" "Denizli, Malatya, Şanlıurfa Hatay, Kahramanmaraş ve Trabzon büyükşehir belediyelerimize toplam 7,6 megavatlık 5 adet güneş santrali ve 1 hidrolik santrali kurulumunu da tamamladık" şeklinde konuştu.

"İHTİYAÇ YÜZDE 20 ARTACAK"

Avrupa'da enerji krizinin yaşandığı bu dönemde, Türkiye'nin bölge ülkelerine kıyasla arz ve tedarik konusunda iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Dönmez, "Teknik altyapı noktasında güçlü bir durumdayız. Uluslararası boru hatları, yer altı doğal gaz depolama, LNG ve FSRU tesislerimiz gibi sistemi ciddi oranda besleyen kaynaklara sahibiz. Depolamada gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kış aylarında artacak gaz talebinin karşılanması için ek kaynak görüşmelerimiz sürüyor. Öncelikle ülkemizin uzun dönemli doğal gaz anlaşmalarının olması elimizi rahatlatan bir unsur. Diğer taraftan doğal gaz ihtiyacımızın bu sene yaklaşık yüzde 20 artmasını öngörüyoruz. Farklı tedarik kanallarından ilave talebi karşılamak üzere planlamalarımızı yaklaşan kış şartlarına göre sürekli güncel tutuyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

AB'DEN İNCELEME TALEBİ

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri, artan enerji fiyatları nedeniyle AB Komisyonunun doğal gaz ve elektrik piyasalarının işleyişini incelemesini talep etti.

Liderlerin, enerji fiyatlarında son dönemde yaşanan artışın vatandaşlar ve işletmelere etkisini ele aldığı ifade edilen bildiride, AB Komisyonunun artan enerji fiyatlarına karşı kısa ve uzun vadede uygulanabilecek tedbirleri içeren paketinin faydalı olduğu belirtildi.

Bildiride, AB Konseyinin, Komisyonu gaz ve elektrik piyasalarının işleyişi ile Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) yardımıyla Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) piyasasını incelemeye çağırdığı, AB Komisyonunun söz konusu incelemelerin ardından enerji alanında ticari uygulamaların daha fazla düzenleme gerektirip gerektirmediğini değerlendireceği ifade edildi.

Üye ülkelerin kısa vadede yoksul tüketicilere yardım sağlamak ve şirketleri desteklemek için AB Komisyonu paketindeki seçeneklerden yararlanabileceklerine dikkatin çekildiği bildiride, Komisyon ve Konseyin enerji fiyatlarının makul seviyelerde olmasına katkıda bulunmak, AB enerji sisteminin ve iç enerji piyasasının dayanıklılığını artırmak, enerji arz güvenliğini sağlamak ve iklim dostu dönüşümü desteklemek üzere üye ülkelerin farklılıklarını ve özel durumlarını göze alan orta ve uzun vadeli tedbirleri değerlendireceği aktarıldı.

Bildiride, Avrupa Yatırım Bankasından, gelecekteki riskleri azaltmak için enerji dönüşümüne yatırımı hızlandırmanın yollarını araştırmasının talep edildiği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...