Tgrt Haber
18 May 2022 17:35 - Güncelleme : 18 May 2022 19:29

Avrupa Rus markajına karşı planını açıkladı, Türkiye detayı dikkat çekti

Avrupa, Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını bitirmek için kapsamlı bir plan açıkladı. Moskova'dan uzaklaşma ve yeşil enerjiye geçişi hızlandırmaya yönelik 210 milyar euro’luk plan 2027 yılına kadar tamamlanacak.

Avrupa Rus markajına karşı planını açıkladı, Türkiye detayı dikkat çekti
enerji,Türkiye,avrupa,rusya

Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa Birliğini, arz kesintilerinin sertleştirdiği ortamda enerji politikalarını yeniden düşünmeye sevk etti. AB, Rus fosil yakıtlarından çıkış planını açıkladı. 2027 yılına kadar tamamen yeni bir kaynak oluşturulmuş olacak. Plan 210 milyar Euro değerinde.

Blok, gazının yüzde 40'ını ithal ettiği petrolün yüzde 27'sini sağladığı Rusya’ya yönelik yaptırımları kabul etmek ve ülkeleri bu yakıtlardan vazgeçirmek için Brüksel üç aşamalı bir plan önerdi.

Daha fazla Rus dışı gaz ithal etmeye geçiş, yenilenebilir enerjinin daha hızlı yayılması ve enerji tasarrufu için daha fazla çabadan oluşan plan devreye alınıyor. Tedbirler, AB yasalarının bir karışımını, bağlayıcı olmayan planları ve AB'nin 27 üye ülkesindeki hükümetlere, büyük ölçüde ulusal enerji politikalarından sorumlu olan tavsiyeleri içeriyor.

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMLARIYLA ÖNDE

Söz konusu çerçevede Türkiye’nin 2021 yılındaki rüzgar enerjisine 1 milyar dolarlık yatırımı önemli oldu. Dünya genelinde İngiltere’den sonra en büyük miktar olan yatırımlar Türkiye’yi Avrupa’ya enerji tedarik etmede Rusya’nın konumuna sokabilir.

Avrupa Komisyonu da, fosil yakıt altyapısındaki değişikliğe bazı yatırımların gerekli olacağını söyledi. Birçok gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz projesi için 10 milyar euro ve karayla çevrili Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden petrol için 2 milyar euro hedef alınıyor.

AB planı, Avrupa'nın her yıl Moskova'dan satın aldığı 155 milyar metreküpün yerini almak üzere Rus dışı gaz tedarikine yönelik kısa vadeli bir hamleyi içeriyor. Avrupa'nın gaz talebinin iklim hedeflerini karşılamak için 2030 yılına kadar yüzde 30 düşmesi bekleniyor. Ancak şimdilik ülkeler evleri ısıtmak, enerji endüstrisi ve elektrik üretmek için yakıta güveniyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE 86 MİLYAR EURO DESTEK

Brüksel, Avrupa Birliğinin 2030 iklim hedefini karşılamak için halihazırda ihtiyaç duyulanların üzerine 2027 yılına kadar 210 milyar euro ve 2030 yılına kadar 300 milyar euro ekstra yatırım talep etmelerini bekliyor. Sonuç olarak, yatırımların Avrupa'nın fosil yakıt ithalat faturasının kaynak değiştirmesi gündeme geldi.

Bu yatırımlar arasında yenilenebilir enerji için 86 milyar euro ve hidrojen altyapısı için 27 milyar euro, elektrik şebekeleri için 29 milyar euro ve enerji tasarrufu ve ısı pompaları için 56 milyar euro yer alıyor.

HEDEF BÜYÜTTÜLER

Brüksel, ülkelerin AB'nin 800 milyar euro’luk COVID-19 kurtarma fonunu kullanarak önlemleri finanse etmesini istiyor. Ayrıca önümüzdeki birkaç yıl içinde 20 milyar euroyu artırmak için bir rezervden ekstra karbon piyasası izinleri satılacağı vurgulandı.

Planlara öncülük etmek için Komisyon, mevcut yüzde 40’lık önerinin yerine 2030 yılına kadar AB enerjisinin yüzde 45'ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmek için bağlayıcı bir yasal hedef önerdi.

AB ayrıca 2030 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojen üretmek ve 10 milyon ton daha ithal etmek istediğini söyledi.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...