Tgrt Haber
17 May 2022 14:41 - Güncelleme : 17 May 2022 19:04

Rusya'ya ambargoda anlaşamayan AB, gaz için kılavuz yayınladı!

Rusya'ya petrol ambargosu konusunda anlaşamayan Avrupa Birliği, Rus gazına ödemenin nasıl yapılacağı konusunda bir kılavuz hazırladı. Kılavuzda mevcut yaptırımları ihlal etmeden ve Rusya’nın ruble ile gaz ödemesi talebine de uymadan nasıl ödeme yapılacağı anlatıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'yı işgal girişimine tepki gösteren Avrupa için ruble ile ödeme şartı koyması birçok ülkeyi zora soktu.
rusya,avrupa,gaz
Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'yı işgal girişimine tepki gösteren Avrupa için ruble ile ödeme şartı koyması birçok ülkeyi zora soktu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelere AB yaptırımları ile uyumlu olarak Rusya'ya ödeme yapılmasına imkan sağlayan yöntemleri içeren bir kılavuz gönderdi.

Kılavuzda, Avrupa firmalarının belli koşulları yerine getirmesi durumunda Rusya'ya gaz ödemeleri yapabileceği ifade edildi.

Buna göre, firmaların, Rusya'nın belirlediği bir bankada hesap açabilecekleri ve Rusya'dan gaz alımı için bu bankanın hesabına ödeme yapabilecekleri kaydedilirken, söz konusu ödeme firmaların mevcut sözleşmelerinde belirlenmiş olan para biriminde yapılabilecek. Ödemenin ilgili bankaya gönderildiği anda sözleşme yerine getirilmiş kabul edilecek.

Kılavuzda, şirketlerin gaz karşılığında euro veya dolar ödediklerinde mevcut sözleşmelerdeki yükümlülüklerinin tamamlandığı yönünde açıklama yapmaları gerektiğinin altı çizildi.

Böylece şirketler euronun rubleye dönüştürülmesinde Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmamış olacaklar. Kılavuzda, söz konusu işlemin yaptırım kapsamına girmemiş olacağı belirtildi.

RUSYA RUBLE İLE ÖDEME İSTİYOR

Rusya, “dost olmayan ülkeler” olarak belirlediği ülkelerin Gazprombank'ta döviz ve ruble hesapları açmalarını ve ödemelerini ruble ile yapmalarını öngören kararnameyi 1 Nisan’da yürürlüğe koymuştu.

Rusya’dan enerji ithal eden ülkelerin, başta Gazprombank’taki döviz hesaplarına ödemeyi aktararak, Gazprombank’ın da bu dövizi Rus rublesine çevirip ruble hesaplarına aktarması şeklindeki bu uygulamada ödeme tedarikçi şirketin hesabına geçirilecek, adı geçen bankadaki hesaba para yatırılmadığı takdirde ise doğal gaz kesilecek. Bu doğrultuda Rusya, ruble ile ödeme yapmayı reddeden Polonya ve Bulgaristan'ın gazını kesti.

Rusya bu kararı alırken Rus rublesine değer kazandırmayı hedefleyerek Batı ülkelerinin yaptırım uyguladığı bankalardan da ruble satın almak zorunda kalmalarını amaçlamıştı.

AB Komisyonu, geçen ay Avrupa şirketlerinin gaz ödemelerinin ruble olarak yapmasının “yaptırım ihlali” olacağını açıklamış ve Rusya’nın isteğini geri çevirmişti. Bunun üzerine, AB üyesi ülkeler Komisyondan ödemelerin yaptırımlar ihlal edilmeden nasıl yapılacağı konusunda bilgi talep etmişti.

Dün, Rusya'ya petrol ambargosu için toplanan AB Dışişleri Bakanları toplantısında görüş birliği sağlanamamıştı. Macaristan ve Romanya'nın itirazları ile ambargo konusu ileri bir tarihe bırakılmıştı.  

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...