Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 14:24 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 14:38

Avrupa'da sancı büyüyor: Enflasyonda yeni rekoru gördüler

Euro bölgesi enflasyonu, Haziran ayında bir rekora daha ulaştı. Veriler, fiyat baskılarının artmasıyla Avrupa Merkez Bankası'nın bu aydan itibaren hızlı faiz artırımları ihtimalini güçlendirdi.

Avrupa'da sancı büyüyor: Enflasyonda yeni rekoru gördüler
enflasyon

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat Euro kullanan 19 ülkedeki tüketici fiyat endeksinin yüzde 8,1'den yüzde 8,6'ya yükseldiğini açıkladı. Açıklanan veri ile Avrupa enflasyonunda yeni rekor kaydedildi.

Yüzde 8,4'lük beklentilerin üzerinde gelen enflasyonda artışın öncelikle enerji fiyatlarından kaynaklandığı görüldü. Yapılan açıklamada gıda ve hizmetlerin de belirgin bir katkı sağladığı belirtildi.

ECB'nin yüzde 2 hedefinin dört katından fazla olan enflasyonda, değişken gıda ve yakıt fiyatları filtrelendiğinde "çekirdek" enflasyon ECB'nin hedefinin oldukça üzerinde kaldı.

FAİZ KARARINI ETKİLEYECEK

Gıda ve akaryakıt fiyatları hariç enflasyon yüzde 4,4'ten yüzde 4,6'ya yükselirken, alkol ve tütünü de hariç tutan daha dar veri yüzde 3,8'den yüzde 3,7'ye geriledi.

İstatistiklere göre, bölgede akaryakıt fiyatları Haziran'da yüzde 41,9 artarken, gıda maliyetleri yüzde 11,1 arttı.

Uzun vadeli fiyat istikrarını tehdit eden "uzun süreli enflasyon" ile birlikte, dünya çapındaki merkez bankaları, politikalarını hızla sıkılaştırıyor. Beklentilere göre ECB, bu ay başlangıçta 25 baz puanlık faiz oranlarını artırmaya başlayacak ancak veriler Eylül ayında daha büyük, 50 baz puanlık bir hareket için durumu güçlendiriyor.

Piyasa fiyatları, yıl sonuna kadar toplam 143 baz puanlık faiz artırımını tetikliyor. Bu da yılın geri kalanında her politika toplantısında artışların beklendiğini ve bunların birçoğunun 25 baz puanın üzerinde olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...