Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2015 18:00

Avrupa'dan Türkiye'ye 1 milyar avro 'destek' teklifi

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, sığınmacılarla ilgili olarak, "Yakın çevremize istikrar kazandırmak için Türkiye'ye 1 milyar avro, Makedonya'ya 700 milyon avro verilmesini teklif ediyoruz" dedi.

Avrupa'dan Türkiye'ye 1 milyar avro 'destek' teklifi
mülteciler, ab, türkiye,

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Yakın çevremize istikrar kazandırmak için Türkiye'ye 1 milyar avro, Makedonya'ya 700 milyon avro verilmesini teklif ediyoruz" dedi.

Juncker, Komisyon'da düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı kriziyle mücadele için sağlanan toplam AB kaynaklarının 4,6 milyar avrodan 9,5 milyar avroya yükseltilmesi teklifinin bugün Konsey toplantısına sunulacağını belirtti.

Avrupa'da 120 bin sığınmacının kota sitemiyle ülkelere dağıtılması teklifinin dün AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nde oy çokluğuyla kabul edildiğini anımsatan Juncker, böyle bir kararın oy birliği ile alınmasını daha fazla tercih edeceğini ifade etti.

Juncker, sığınmacı meselesi için aktarılacak kaynaklara yönelik Komisyon'un Konsey'e sunduğu teklifle ilgili, "AB üyesi ülkelerin acil yardım fonunu için 100 milyon avro, AB kurumları için 600 milyon avro, gıda programı için 200 milyon avro, insani yardım için 300 milyon avro, yakın çevremize istikrar kazandırmak için Türkiye'ye 1 milyar avro, Makedonya'ya 700 milyon avro verilmesini teklif ediyoruz" diye konuştu.

Bu destekleme tekliflerinin Konsey'den onaylanmasını beklediklerini ifade eden Juncker, konuşmak yerine harekete geçmek gerektiğinin vurguladı.

AP Başkanı Schulz

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da, AB liderlerinin katılımıyla yapılacak Konsey toplantısıyla ilgili, "Bugün özel bir gün. Kritik değerlerimiz masada. Temel olarak sığınmacı dağılımında ve onlara insani davranmada anlaşma sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.

Sığınmacı kriziyle ilgili Komisyon'un teklifinin yerinde olduğunu söyleyen Schulz, "Bu akşam ideolojik değil pragmatik davranmak gerekli. Bu teklifleri uygulamaya başlamalıyız" dedi.

Schulz, sığınmacı krizinin ülkelerin milli politikalarına ve milliyetçiliğe bırakılmaması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu sorunu beraber çözmeliyiz. AB'de toplam 507 milyon insan yaşıyor. 1 milyon sığınmacıyı adil dağıtırsak bir sorun olmaz" şeklinde konuştu.

Sığınmacıların işkenceden, kölelikten ve benzeri zulümlerden kaçtığını vurgulayan Schulz, "Bizim Avrupa olarak bu insanlara yardım etmek ahlaki yükümlülüğümüz" değerlendirmesinde bulundu.

Schulz, Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi Suriye'ye komşu ülkelerin sağlanacak mali desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bugünkü destekleme teklifi çok önemli. Lübnan, Ürdün ve Türkiye'de çok sayıda sığınmacı var. AB fonlarıyla bu ülkeleri desteklemek gerekiyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...