Tgrt Haber
17 Ocak 2020 09:03

Avukatlara "yeşil pasaport" resmen başladı

Baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar yeşil pasaport alabilecek. Avukatlık kıdeminin hesabında baro levhasında yazılı olarak geçirilen süre esas alınacak. Kıdem hesabında kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde geçirilen süreye de dikkat edilecek.

Avukatlara "yeşil pasaport" resmen başladı
pasaport

Avukatlara hususi damgalı pasaport düzenlenmesine dair  yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. İçişleri Bakanlığının yönetmeliğine göre, avukatlara hususi damgalı  pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport" verilmesine ilişkin usul ve esaslar  belirlendi. Bu kapsamda, barolar düzenleyecekleri talep formlarını onaylayacak  kişilere ait imza sirküleri ve mühür örneklerini bulundukları yerin İl Nüfus ve  Vatandaşlık Müdürlüklerine, Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenecek talep  formlarını onaylayacak kişilerin bilgileri ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel  Müdürlüğüne bildirilecek.
Barolarda veya Türkiye Barolar Birliğinde yetkilendirilen kişi veya  kişiler tarafından imzalanmamış talep formları işleme alınmayacak. Başvuru sahibi avukatlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun Millete ve  Devlete Karşı Suçlar, Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene ve Bu  Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Milli Savunmaya Karşı Suçlar, Devlet Sırlarına  Karşı Suçlar ve Casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren  suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunup bulunmadığı bilgisi talep  üzerine, Adalet Bakanlığı tarafından elektronik ortamda Nüfus ve Vatandaşlık  İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilecek.
 
  Baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar alabilecek
 
 Yönetmeliğe göre, baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar yeşil  pasaport için başvuruda bulunabilecek. Başvuru sahibinin baro levhasına yazılı ve avukatlık mesleğindeki  kıdeminin 15 yıl ve üzeri olduğu baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği  tarafından tespit edilerek talep formu düzenlenecek. Avukatlık kıdeminin hesabında baro levhasında yazılı olarak geçirilen  süre esas alınacak. Kıdem hesabında kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi  teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde geçirilen süre de  dikkate alınacak. Başvuru sahibi avukat, pasaport talep formu ve diğer belgelerle  birlikte ilgili pasaport birimine başvuracak. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak belgelerin elektronik ortamda  düzenlenmesi, iletilmesi veya doğrulanmasına ilişkin hususları belirlemeye  İçişleri Bakanlığı yetkili olacak. Hususi damgalı pasaport düzenlenmesine yönelik kanunda belirtilen  şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi halinde pasaport hamili pasaportunu iade  etmekle yükümlü bulunacak. Söz konusu durumun baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği  tarafından tespit edilmesi halinde ise derhal pasaport birimine bildirilecek.
 
Talep formunda eksik, yanlış veya yanıltıcı beyana yer verilmesi  halinde doğabilecek sorumluluk başvuru sahibi ile talep formunu imzalayan  kişilere ait olacak.Yayımı tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin  ortaya çıkan tereddütler bakanlık tarafından giderilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...