Tgrt Haber
06 Aralık 2015 13:51

Azerbaycan kardeş olduğunu gösterdi

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 'Azerbaycan, dost ve ’gardaş’ olduğunu, krizin başladığı ilk günden itibaren gösterdi.

Azerbaycan kardeş olduğunu gösterdi
Bakan Elitaş, TOBB,Sabah,bugün,dolar,Rusya,Suriye,Kayseri,Ak Parti,Azerbaycan,Taner Yıldız,Mustafa Elitaş,ekonomi bakanlığı,Rifat Hisarcıklıoğlu

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Ak Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ve Kayseri Valisi Orhan Düzgün ile birlikte, oda ve borsaların ortaklaşa düzenlediği Kayseri Buluşmaları toplantısına katıldı. Toplantıda, Bakan Elitaş, burada yaptığı konuşmada, "Azerbaycan, dost ve ’gardaş’ olduğunu, krizin başladığı ilk günden itibaren gösterdi. Rusya’nın Türk TIR’larına izin vermediğini duyunca, hemen bizimle temasa geçti ve her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi" dedi.
 
Bakan Mustafa Elitaş, Rusya krizinde özellikle sahil kentlerinin ve yaş sebze ve meyve ihracatı yapan illerin bazı sıkıntıları oluştuğunu da vurgulayarak, "Bunların belirlenmesi ve sorunların çözümü için bir heyet oluşturduk. O heyette bütün bilgileri ve işlemleri değerlendiriyoruz. Bütün senaryoları ele aldık. Yaş sebze ve meyve ihracatı yapan işadamlarımızın sorunlarını acil olarak ele aldık. Bizim Rusya’ya yaptığımız ihracatımız, 5 milyar dolar. İthalatımız ise 25 milyar dolar. Bu ithalatın büyük bir çoğunluğunu, enerji oluşturuyor. Enerji konusunda Rusya’ya bağımlılığımızı minimuma indirecek çalışmalar içerisindeyiz. Çünkü ruhsal davranan bir devletin ileride ne yapacağı belli olmaz. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni bir yapılanmayla birlikte, Türkiye’ye yeni pazarlar bulabilmek için çalışmaları başlattık" diye konuştu.
 
Bakan Elitaş, üretimde araştırma, geliştirmeye ve yenilikçi (inovasyon) üretime ağırlık vereceklerini, bu tür üretimi devlet olarak daha çok destekleyeceklerini bildirdi. Gelişen teknolojiyle birlikte tüketim alışkanlıklarının ve ihtiyaçların da değiştiğini bildiren Elitaş, dünyayla rekabet edebilmek için yeniliklere açık, yenilikçi üretim modelinin benimsenmesi gerektiğini söyledi.
 
BAKANLIKTA BİRİM OLUŞTURULDU
 
Öte yandan toplantı öncesi de soruları yanıtlayan Bakan Elitaş, "Sınırlarımızı geçen uçakların defalarca uyarılmalarına rağmen, bu ihlali yapmaya devam edince düşürülmesiyle ortaya çıkan kriz, maalesef Rus tarafının çok hissi bir yaklaşım göstermesiyle birlikte, her gün farklı değerlendirmeler sonucunda, pek iyi bir noktaya gittiğini söylemek mümkün değil. Rusya Devlet Başkanı her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme çabası içinde" diye konuştu.
 
ÖNLEM PAKETİ SALI GÜNÜ AÇIKLANABİLİR
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında ve talimatları doğrultusunda konunun taraflarıyla acil durum tespiti yaptıklarını bildiren Elitaş, şunları kaydetti:
 
"Rusya’ya yapılan ihracatın Rusya’dan yapılan ithalatın ekonomimize nasıl bir yansıması olacağını ele aldık. Sonuçlar, bu hafta sayın Başbakanımıza sunuldu, çeşitli alternatifler sunuldu. Muhtemelen sayın Başbakanımız bu konuyu Salı günü açıklayabilir. Rusya’yla yapılan ticaret konusunda hiç kimsenin, ben buradan mağdur olurum diye bir endişeye kapılmaması lazım. ekonomi bakanlığı Müsteşarlığının başkanlığında bir Rusya masası oluşturduk. Burada odalarımız, borsalarımız, İhracatçı meclislerimiz, sürekli bilgileri bize ulaştırıyorlar. Sorunlar tespit edilip, çözüm yolları araştırılıyor. Yaş sebze ve meyve ihracatıyla ilgili olarak kullanım ömürleri nedeniyle acil bir durum tespiti yaptık, diğer ürünlerle ilgili de çalışmalar sürüyor. Rusya’ya alternatif pazarlar nereleriyle, bunları araştırıp bulup oraya agresif bir atılım yapmakla birlikte o boşluğu, eksikliği doldurmak için gayret göstereceğiz. Aşamayacağımız engel yok diye düşünüyoruz."
 
HİSARCIKLIOĞLU: RUSYA’NIN KARİZMASI ÇİZİLDİ
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, her gittiği yerde kendisine Rusya ile yaşanan krizin Türk sanayisi ve ekonomisini nasıl etkileyeceğinin sorulduğunu belirterek, "Burada açıkça söylüyorum, bu kriz, sanayiciyi hiç etkilemez. Bu ülkenin gururu, onuru her şeyin üstündedir. Biz bu Kurtuluş Savaşı’nı nasıl verdiğimizi çok iyi biliyoruz. Gururumuzu, onurumuzu kıran olayların cevabı bir an önce verilecekti. Atalarımız da verdi. Allah onlardan razı olsun. Bizim kültürümüz, ahlakımız var. O da nedir? Hiç kimse, bir başkasının evine, yatak odasına habersiz giremez. Sen benim evime, selam, Sabah vermeden benim ülkeme girersen, uçağın düşürülür, 1949’dan itibaren çizilmeyen karizman da çizilir. Kriz çıkmadan önce Suriye’deki ihracat rakamımız neyse, bugün yine o rakamları yakaladık. Bir kapıyı kapatan Allah, bir diğerini açıyor. Bundan hiç endişeniz olmasın" diye konuştu.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...