Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Ekim 2021 12:45

Azerbaycan Türkiye'ye daha fazla doğalgaz verecek

Azerbaycan, Türkiye'ye geçtiğimiz yıllara göre daha fazla doğalgaz vermeyi planlıyor. Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Avrupa ve Türkiye'ye ihraç edilen doğalgaz hacminin 16 milyar metreküpe çıkarılmasını planladıklarını açıkladı.

Azerbaycan Türkiye'ye daha fazla doğalgaz verecek
azerbaycan,doğalgaz,avrupa

Dünyada enerji krizi gündemdeyken Azerbaycan'dan Türkiye ve Avrupa atağı geldi. Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Avrupa ve Türkiye'ye ihraç edilen doğalgaz hacminin artırılması hakkında yaptığı açıklamalarda daha fazla doğalgaz vermeyi planladıklarını duyurdu. Şahbazov, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Sonuç olarak, yıllık arzı 16 milyar metreküpe çıkaracağız. Önümüzdeki yıl, Türkiye ve Avrupa'ya gaz ihracatı tam hacmine ulaşacak, 6 milyar metreküp doğal gaz Türkiye'ye, 10 milyar metreküp ise Avrupa'ya gönderilecek.''

3,5 MİLYAR METREKÜP EK GAZ

Azerbaycan'ın 2023'ten itibaren Türkiye'ye 3.5 milyar metreküp ek gaz tedarik etmeyi kabul ettiğini vurgulayan Şahbazov, “Nisan 2021'de sona eren anlaşmaya göre, Türkiye, Hazar Denizi'nin Azerbaycan sektöründeki Şah Deniz gaz sahasından Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı üzerinden yılda 6.6 milyar metreküp doğalgaz tedarik etti.'' dedi.

Azerbaycan Türkiye'ye daha fazla doğalgaz verecek

Türkiye anlaşma kapsamında Azerbaycan’dan yılda 6,6 milyar metreküp gaz ithal ediyordu.

Azerbaycan doğalgazı, Güney Kafkasya Boru Hattı ve Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla Türkiye'ye taşınıyor.

YÜZDE 20 ARTACAK

Enerji Bakanı Fatih Dönmez de Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının bu sene yaklaşık yüzde 20 artmasını beklediklerini belirtmişti. Dönmez, “farklı tedarik kanallarından ilave talebi karşılamak üzere planlamalarımızı yaklaşan kış şartlarına göre sürekli güncel tutuyoruz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...