Tgrt Haber
12 May 2015 18:45

Babacan, 'Davet için Azerbaycan'ı tercih ettik'

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Türkiye'nin G-20 başkanı sıfatıyla Başkanlar Zirvesi'ne davet etmek için bir ülke hakkı vardı. bizde Azerbaycan'ı tercih ettik" dedi.

Babacan, 'Davet için Azerbaycan'ı tercih ettik'
babacan, davet,

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G-20 başkanı sıfatıyla Başkanlar Zirvesi'ne davet etmek için bir ülke hakkı bulunduğunu belirterek, "Azerbaycan'ı tercih ettik, çünkü son 20 yılda büyük kalkınma elde eden ve Güney Kafkasya bölgesinin gelişimine katkıda bulunan stratejik projelerde ülkemizin başlıca ortağı konumunda bulunan bu ülkenin G-20'ye katkısının büyük olacağını düşündük" diye konuştu.

Babacan, Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G-20'nin iş dünyası ayağı B-20 Azerbaycan Bölgesel Danışma Toplantısı'nda konuştu. Bakü'ye her gelişinde şehrin yenilenen, değişen ve modernleşen yüzünü gördüğünü ifade eden Babacan, bundan gurur duyduğunu ve Bakü'nün sadece bölgede değil, uluslararası arenada da önemli aktör olma yolunda hızla ilerlediğini vurguladı.

Azerbaycan halkının, bağımsızlığını kazandıktan sonra sadece 23 yıllık kısa bir sürede geleceğini kendi imkanlarıyla inşa edecek bir noktaya vardığına dikkati çeken Babacan, Azerbaycan ekonomisinin, küresel krize rağmen büyümeye devam ettiğini, ilerleyen dönemde de bu büyümenin devam edeceğini beklediklerini belirtti.

Çeşitliliği giderek artan Azerbaycan ekonomisinin, sadece Azerbaycan halkının değil, bölge ülke ve halklarının da refahına katkı sağlayacak hale geldiğini ifade eden Babacan, Azerbaycan şirketlerinin Türkiye başta olmakla birçok ülkede yatırım yaptığını hatırlattı.

Babacan, "Türkiye'nin G-20 başkanı sıfatıyla Başkanlar Zirvesi'ne davet etmek için bir ülke hakkı vardı. Bu hakkı Azerbaycan için kullandık. Yaptığımız tercih, sadece Haydar Aliyev'in 'bir millet, iki devlet' şiarı çerçevesinde şekillenen istisnai ilişkilerimizin bir sonucu değil. Azerbaycan'ı tercih ettik, çünkü son 20 yılda büyük kalkınma elde eden ve Güney Kafkasya bölgesinin gelişimine katkıda bulunan stratejik projelerde ülkemizin başlıca ortağı konumunda bulunan bu ülkenin G-20'ye katkısının büyük olacağını düşündük" şeklinde konuştu.

"2023 için hedef 15 milyar dolar"

Türkiye ve Azerbaycan'ın sadece kendileri için değil, içinde bulundukları bölge için de yeni imkan ve ufuklar açmayı başarmış iki ülke olduğuna vurgu yapan Babacan, iki ülke arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının sağladığı ivme ile 2014 yılında dış ticaret hacminin 5 milyar doları aştığını bildirdi.

Babacan, "2023 yılı için 15 milyar dolarlık hedef koyduk. Türk şirketleri bugüne kadar Azerbaycan'da 9 milyar dolarlık proje tamamladılar. Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımı 4 milyar doları aştı" dedi.

Ali Babacan, G-20 dönem başkanlığında için çok önemli gündemler belirlediklerini, bu yıl kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar konusuna özel önem verdiklerini ifade etti.

Kapsayıcılık dediklerinde KOBİ'lere özel vurgu yaptıklarını belirten Babacan, "Kalkınma ve büyümeden KOBİ'lerin daha fazla istifade edebilmesi, aynı zamanda kalkınma ve büyümeye KOBİ'lerin daha fazla destek vermesi konusunu yoğun biçimde tartışıyoruz. Yine gençlerin ve kadınların istihdam sorunlarını yoğun biçimde tartışmaya başladık" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...