Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ağustos 2021 17:48

TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yapılacak? TARSİM ödeme sorgulama 2021

Adana, Aydın, Osmaniye, Antalya, Muğla ve Mersin illerinde çıkan yangınlar nedeniyle hasar tespiti yapıldı. TARSİM’in yangınlarda 102 milyon 464 taleple hasar beyanı bulunuyor. Hasar tespit çalışmaları biter bitmez TARSİM ödemeleri başlayacak. Bakan Pakdemirli, beklenen açıklamayı yaptı. Peki, TARSİM hasar ödemeleri sorgulama nasıl yapılır? TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yatar?

TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yapılacak? TARSİM ödeme sorgulama 2021
tarsim ödemeleri ne zaman,tarsim hasar sorgulama,tarsim ödeme sorgulama 2021

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmaris Öğretmenevi'nde koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.

Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada, Isparta Sütçüler yangınını kontrol altına aldıklarını, Antalya'nın Kaş ilçesi, Hatay'ın İskenderun ile İzmir'in Urla ve Torbalı ilçeleri ve Manisa Gördes yangınları ile Dalaman Havalimanı'nı tehdit eden ve Datça'da çıkan yangınların gün içinde kontrol altına alındığını ifade etti. Toplamda 163 kırsal yangına müdahale ettiklerini söyleyen Pakdemirli, devam eden yangınlarda 15 uçak, 9 İHA, 1 insansız hava helikopteri, 64 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve 5 bin 250 personelle yangınları kontrol etmeye devam ettiklerini açıkladı.

Dün itibariyle 89 hava aracının günlük koordinasyonunu yapmak durumunda kaldıklarını belirten Bakan Pakdemirli, bunun zor bir operasyon olduğunu da sözlerine ekledi. 10 jandarma helikopterinin de söndürme çalışmasına katıldığını söyleyen Bakan Pakdemirli, havadan ve karadan müdahalenin sürdüğüne ve genel itibarıyla Muğla'daki tüm yangınlarla ilgili durumun iyiye doğru gittiğini duyurdu.

TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yapılacak? TARSİM ödeme sorgulama 2021

Muğla'da 29 Temmuz'dan bu yana yangınlarla mücadele ettiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, şu ana kadar 10 bin 400'e yakın sorti yapıldığını 180 bin ton su atıldığını belirtti. Şu anda yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangının olmadığını açıklayan Bakan Pakdemirli, söndürme çalışmalarında havadan müdahalenin önemine değindi. Pakdemirli, "10 jandarma helikopteri çok kısa bir süre içinde bambi takarak su atmaya bizlere katıldı. Söndürme çalışmalarını sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Muğla'da 16 orman yangını çıktığını belirten Pakdemirli, 6 uçak, 39 helikopter, 630 arazöz, 128 iş makinesi ve 3 bin 600 personelin görev yaptığını söyledi. Yanan alanların tekrar ağaçlandırılacağını bahseden Pakdemirli, yanan yerlerin başka maksatla kullanılmasının söz konusu olmadığını ve buraların yeniden ağaçlandırılacağını açıkladı. Bugün itibarıyla Antalya'ya 9 milyon lira daha para gönderdiklerini söyleyen Pakdemirli, ekiplerin tüm söndürme çalışmalarında cansiperane çalıştığını vurguladı. Pakdemirli, soğutma çalışmaları sırasında 2 işçinin uçurumdan yuvarlandığını belirtti. 2 işçi de helikopterle hastaneye kaldırıldı. Hayati tehlikeleri bulunmuyor. 

TARSİM HASAR ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK 2021?

Yangının kontrol altına alındığı yerlerde hasar tespit çalışması yapıldığını vurgulayan Pakdemirli, hasar tespit çalışması tamamlanan yerlerde çalışmalara başlandığını da duyurdu. Bakan Pakdemirli, son olarak şunları söyledi; "Şu ana kadar Adana, Aydın, Osmaniye, Antalya, Muğla ve Mersin'de toplam 6 ilde 22 ilçe, 172 köyde 7 bin 320 çiftçinin hasar tespiti yapıldı. 51 bin 770 dekar ekili dikili alan 670 dekar sera, 4 bin büyükbaş, 4 bin 204 küçükbaş, 5 bin 475 arılı kovan, 28 bin 762 kanatlı hayvan, 6 bin 570 alet makine, 2 bin 549 ton depolu ürünler, 1840 tarımsal yapının zarar gördüğü tespit edilmiştir. TARSİM'in yangınlarda 102 milyon 464 taleple hasar beyanı var. Hasar tespit çalışmaları biter bitmez de en kısa sürede bunların ödemeleri yapılacak. TARSİM sigortasıyla alakalı bir hafta içerisinde tüm ödemeleri gerçekleştireceğiz. Bugün itibarıyla Antalya'ya 9 milyon lira daha para gönderdik.”

TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yapılacak? TARSİM ödeme sorgulama 2021

Hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş tazminat miktarları, en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya, banka kanalıyla ödenmektedir.

TARSİM ödeme sorgulama ekranı için tıklayın.

TARSİM NEDİR?

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), devlet destekli tarım sigortasıdır. 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamında kurulan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. çiftçilerin ürünlerini oluşabilecek hasarlara karşı güvence alınmasını sağlar. TARSİM tarım sigortası anlaşmalı acenteler aracılığıyla gerçekleştirilir. Havuz sistemi tüm işlemlerin tek bir elden ve bir standarta bağlı olarak yapılabilmesini sağladığı gibi güvenilirlik ve devamlılık açısından da büyük önem taşır.

TARSİM NE İŞE YARAR?

TARSİM, çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigortadır. Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için desteklenen tarım sigortalarında bu amaçla yapılan sigorta kapmasına göre poliçelerin ödemesi belirli oranlarda devlet tarafından sağlanır. Bu miktarlar her yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından belli olur. TARSİM tarım sigortası çiftçi ve hayvancılık üreticilerin gelirlerinde afetler nedeniyle oluşabilecek zararların karşılanması ile üretimlerinde devamlılığı amaçlar. Düzenli gelire sahip olan ve ürünlerinde zarara karşı güvencesi olan tarım üreticileri böylece iş koşullarında iyileştirme, geliştirme ve modernleşme için daha kolay yatırım yapabilir hale gelecektir. Doğaya ve doğal afetlere müdahale etmek mümkün olmadığı için tarımsal üretimdeki risklere karşı önlem alma imkanı bulunmadığı için devlet destekli tarım sigortası TARSİM, bu tip zararların yükünü hafifletir.

TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yapılacak? TARSİM ödeme sorgulama 2021

TARSİM NELERİ KAPSIYOR?

TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınmaktadır. Dolu, fırtına, don, fırtına, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu meydana gelen zararlar, TARSİM kapsamında yer alır. Bunun yanı sıra kuru tarım ürünlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılmaktadır. İsteğe bağlı ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilmektedir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riskine bağlı ürün veriminde azalma, hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi yapılabilir.

TARSİM SİGORTASI NASIL YAPILIR?

TARSİM tarım sigortasından isteyen her tarım üreticisi belirli prosedürleri yerine getirerek yararlanabilmektedir. Öncelikle T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılması gerekiyor. Tarım sigortaları prim desteğinden yararlanabilmek için bu kayıtların ürün bazında yıllık olarak güncel tutulması gerekmektedir.

TARSİM hasar ödemeleri ne zaman yapılacak? TARSİM ödeme sorgulama 2021

Üretim türüne göre sistem üzerinde ayrılan ilgili bölüme kayıt yaptırılması gerekir. Bu bölümler şu şekilde;

  • Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
  • Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)
  • Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS)
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS)
  • Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...