Tgrt Haber
17 Şubat 2016 16:13

Bakan Çelik, 'Et fiyatlarına herkes uyacak'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarıyla ilgili alınan karara herkesi uyması gerektiğini söyledi.

Bakan Çelik, 'Et fiyatlarına herkes uyacak'
faruk çelik, et fiyatları,

Et fiyatlarıyla ilgili alınan karara herkesin uyması gerektiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Artvin olayları ile ilgili ise “madenler çıkarılmasın” anlayışını doğru bulmadıklarını söyledi.
Expo2016 Antalya Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere kente gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kent merkezinde bir otelde Antalya Yüksek İstişare Toplantısı’na katıldı. Bakan Çelik, burada et fiyatları ve Artvin’de meydana gelen olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.
KIYMA 32 TL, KUŞBAŞI 34 TL 
Et fiyatlarıyla ilgili bir tavan fiyat belirlediklerini belirten Bakan Çelik, üreticinin zarar ettirilmeyeceği şekilde bir fiyat politikası izlediklerini söyledi. Karkas etin 23.3 TL olduğunu yüzde 30,35 civarı sınırlamayla birlikle kıyma ve kuşbaşı etin fiyatının 32 TL ile 34 TL arasında olduğunu belirten Bakan Çelik, “Et fiyatları ile ilgili olarak da fiyatları belirledik. Üreticimize olan maliyetini biliyoruz. Bunun olabilecek üreticimizi zarar ettirmeyecek bir tavan fiyatı belirlemenin doğru olacağı düşüncesiyle kırmızı etin medya da çokça konuşulmaması gerektiğini düşünerek bir fiyat belirledik. Karkas et 23,3 TL. Burada yüzde 30-35 civarındaki sınırlamalarını dahil edince 32 TL kıyma 34 TL kuşbaşının olmasının Türk hayvancılığı açısından doğru olacak” dedi.
“FİYAT DAYATMASI İÇİNDE DEĞİLİZ” 
Bakan Çelik fiyat dayatması içinde olmadıklarını ucuz et yedirmek maksadıyla Türk hayvancılığının bitirilmesine karşı çıktılarını belirterek şöyle konuştu:
“Biz bir fiyat dayatması içerisinde değiliz. Aksine et ithal ederek ucuz et yediriyorum diye vatandaşa, hayvan varlığımızın elden çıkmasına karşıyız. Hayvan varlığımız artarak devam etsin. Ahırlarımız hayvanlarla doldurulsun. Uzun vadede ithalin çözüm olmadığını ama bu ithal olmayacak diye fiyatların yükseltmenin de yanlış olduğunu ve 78 milyonun hukukunun korunması için bir karar aldık. Aldığımız karara herkesin uyması lazım. Uymayanlar var mı var bir çok yerde uyulmuyor. Türk hayvancılık geleceği için aldığımız bu karar önemlidir. Hayvan varlığımızı artırıp üretim girdileri düşürerek girdilerin düşmesiyle birlikte fiyatların düşmesi gibi bir politikayı üreticilerimizle birlikte yürüteceğiz. Bu duruma kar zarar şeklinde bakacak olursanız Türk hayvancılığına zarar verecektir” dedi.
“MADENLER ÇIKARILMASIN ANLAYIŞINI DOĞRU BULMUYORUM” 
Çelik, Artvin’de bakır madeni çıkarmak isteyen şirket ile bölge halkının karşı çıkmasıyla yaşanan olaylara ilişkin de yeniden açıklama yaptı. Bakan Çelik, Artvin’de yaşanan olayları tam olarak inceleyemediğini maden çıkarılacak yerin tahrip edilmeden madenin çıkarılacağı yönünde bilgisinin olduğunu söyledi. Bakan Çelik, 2002 yılındaki Artvin’de maden çıkarılmasıyla ilgili görüşlerini hatırlatarak, “Orada yaşanan olayları bilmiyorum. Bildiğim bir şey var. Artvin toprağın kıt olduğu bir coğrafya maden açısından da zengin bir il. Madenler alınmasın çıkarılmasın bakış açısını ben doğru bulmam. Daha önce vahşi bir maden çıkarma modeli üzerine duruluyordu. Bunun olmayacağını meclis kürsülerinde de dile getirdik. Oranın tahrip edilmesi olamaz dedik. Orada yapılan sonraki çalışma da altın ve bakır olduğu belirlendi. Orada teknoloji kullanılarak o maden alınması konusunda mümkün olacağı değerlendirdi. Bu olayları ideolojik olarak değil, maden var mı altın var mı bu alınır ve çevre tahrip edilmez. Maden ve altının alınıp işlenmeden nakliye edilecek. Oraya da toprak konulacak. Projeyi görmedim ama karşı çıkmak değil ne yapılacağını bakmak lazım. Orası tahrip edilecekse bu doğru değil ancak projenin artık eski proje olmadığını tahrip olmadan maden alınacağı belirtiliyor. Projenin görülmesi lazım” dedi.
CHP’Lİ VEKİLİN GREVİNİ DEĞERLENDİRDİ 
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın maden çalışmalarına tepki için açlık grevine başlamasını da değerlendiren Bakan Çelik, “Bu meseleleri ideolojik tartışmalar haline getirmek doğru değildir. Bizim ülkemiz yerin altıyla üstüyle bizimdir. Ve doğru kararları alıp uygulamak lazım. Çevreyi tahrip etmeden alınacaksa madeni çıkarmanın tekniği varsa maden alınsın yerine toprak doldurulsun” dedi.
Bakan Çelik, yol üzerinde Celil Gökçen isimli bir çiftçiyi de ziyaret ederek serasını gezdi. Çelik’e ziyaretleri sırasında domates ve gözleme ikram edildi.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...