Tgrt Haber
01 Kasım 2021 22:38

Bakan Dönmez açıkladı: İşte Yavuz, Kanuni ve Fatih gemilerinin maliyeti...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, milli sondaj gemilerinin maliyetini açıkladı. Bir gemi fiyatına 3 gemi alındığının altını çizen Bakan Dönmez, "Yavuz, Kanuni ve Fatih gemilerini 743 milyon dolara aldık" dedi. Dönmez ayrıca BOTAŞ’ta elektrik iletim tarafı ile gazın ticaretini yapanların ayrıştırılacağını duyurdu.

Bakan Dönmez açıkladı: İşte Yavuz, Kanuni ve Fatih gemilerinin maliyeti...
sondaj,gemi,fatih dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji alanındaki buluşlarıyla Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan 3 sondaj gemisinin maliyetleri hakkında açıklama yaptı. Bir gemi fiyatına 3 gemi alındığını vurgulayan Dönmez, "Yavuz, Kanuni ve Fatih gemilerinin 743 milyon dolara aldık" diye konuştu. Bakan Dönmez BOTAŞ'la ilgili olarak ise "Elektrik iletim tarafı ile gazın ticaretini yapanlar ayrıştırılacak" dedi.

SON 20 YILDA ELEKTRİK TÜKETİMİNDE ARTIŞ VAR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunda da konuşan Bakan Fatih Dönmez; enerji ve madencilik politikalarını bütüncül, öngörülebilir, sürdürülebilir ve yeşil kalkınma öncelikli stratejiyle ele aldıklarını söyledi. Eylül sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücünün 98 bin 789 megavata ulaştığını aktaran Dönmez, son 20 yıllık tüketim verilerine göre elektrik tüketiminde yıllık ortalama yüzde 5 artış olduğunu aktardı.

Dönmez, 2000'li yıllarda 130 milyar kilovatsaat seviyelerinde olan elektrik tüketiminin, geçen yıl 306,1 milyar kilovatsaate ulaştığına dikkati çekerek, "2021 yılı tüketimimizin de geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8 artış göstermesini öngörüyoruz. Bu tüketim artışı hayata geçirilen yatırımlar ve zamanında alınan tedbirlerle sorunsuz şekilde karşılanmış olup, bu alanda arz güvenliğimiz tahkim edilmiştir. Yılın 9 ayında üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 37'si yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 31'i kömürden, yüzde 32'si doğal gazdan, geri kalanı ise diğer kaynaklardan sağlandı. Yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 52 olarak gerçekleşti" dedi.

Bakan Dönmez açıkladı: İşte Yavuz, Kanuni ve Fatih gemilerinin maliyeti...
Bakan Dönmez 1 gemi fiyatına 3 gemi aldıklarını açıkladı

"81 İLİN TÜMÜNE DOĞAL GAZ ULAŞTIRILDI"

2000'li yıllarda sadece 5 şehirde doğal gaz kullanıldığını anımsatan Dönmez, "Bugün 81 ilimizin tümüne ve 604 ilçe ve beldemiz ile 171 OSB'ye doğal gaz ulaştırılmış durumdadır. 2000'li yıllarda 1,3 milyon olan doğal gaz abone sayısı 17,9 milyona çıkmış olup ülkemiz nüfusunun yüzde 82'sine doğal gaz kullanım imkanı sunularak doğal gazdan aktif olarak faydalanan nüfus 56 milyona çıkarılmıştır. Her bir vatandaşımızın doğal gaz konforunu yaşaması adına mümkün olan bütün yerleşim yerlerine doğal gaz ulaştırmayı hedefliyoruz. 2021-2026 döneminde 367 yerleşim yerine daha doğal gaz arzı sağlanacağının müjdesini de vermek isterim" ifadelerini kullandı.

Yıllık doğal gaz tüketiminin bu yıl geçen yıla göre yüzde 22 artışla 60 milyar metreküp seviyelerine yakın olmasını beklediklerini belirten Dönmez, bu tüketim artışına rağmen doğal gazda arz güvenliğinin sağlandığını kaydetti.

"MİLLİ GEMİLERLE 15 SONDAJ TAMAMLANDI"

Hidrokarbon arama ve mevcut üretimi artırma çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Dönmez, "Deniz alanlarımızda milli gemilerimizle 15 sondaj tamamlanmıştır. Kara alanlarımızda ise 9 ayda 99 arama, üretim ve tespit kuyusu açılmış olup, yaklaşık 224 bin metre sondaj yapılmıştır. Karadeniz'deki doğal gaz keşfimizin yanı sıra 2021'de kara alanlarında gerçekleştirilen 26 yeni keşifle yaklaşık 60 milyon varil petrol eşdeğeri rezerv ülkemize kazandırılmıştır" dedi.

Türkiye'yi nükleer güç santraline sahip ülkeler arasına katmak için çalışmalara devam ettiklerini anlatan Dönmez, tamamlandığında Türkiye'nin yıllık elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılayabilecek Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) ilk ünitesini 2023'te, diğer üniteleri de birer yıl arayla 2026 yılına kadar devreye alacaklarını kaydetti.

Akkuyu NGS ile yıllık 35 milyon ton karbondioksit salımının engellenmiş olacağını ifade eden Dönmez, Akkuyu NGS projesi dışında iki NGS daha kurulmasına yönelik çalışmalara da devam ettiklerini vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...