Tgrt Haber
02 Haziran 2022 13:36 - Güncelleme : 02 Haziran 2022 14:42

Son dakika! Bakan Dönmez'den 'Bor tesisi' müjdesi: Dört yeni tesisimizin temelini atacağız

Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, borla ilgili yeni müjdeler verdi. Yıl sonuna kadar dört yeni tesisin temelinin atılacağını açıklayan Bakan Dönmez, "Bunlardan biri ferrobor tesisimiz, diğeri nadir toprak elementleri tesisimiz, diğer ikisi de lityum tesisimiz olacak" dedi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Son dakika! Bakan Dönmez'den 'Bor tesisi' müjdesi: Dört yeni tesisimizin temelini atacağız
Bor,Maden,Fatih Dönmez,Güneş enerjisi

Dünyada rezervlerinin yüzde 73'ünün Türkiye'de olduğu bor madeni üzerinde yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde katıldığı bir zirvede konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yıl sonunda borla ilgili yeni tesislerin temelinin atılacağını açıklayan Bakan Dönmez, "Bugüne kadar uç ürün odaklı altın, gümüş, demir-pelet, bakır ve alüminyum entegre izabe tesislerini devreye aldık" dedi.

"SAVUNMA SANAYİMİZ İÇİN KRİTİK" 

Üç tesisten en önemlilerinde biri olan bor kartür tesisinin bu yıl sonunda devreye alıncağı belirten Bakan Dönmez, "Bor karbür özellikle savunma sanayimiz için kritik bir eleman" ifadelerini kullandı.

Bor karbürün taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi alanlarda kullanıldığını belirten Dönmez, "Yıl sonunda borla ilgili dört yeni tesisimizin de temelini atacağız inşallah. Bunlardan biri ferrobor tesisimiz, diğeri nadir toprak elementleri tesisimiz, diğer ikisi de lityum tesisimiz olacak inşallah" dedi.

Yıllık 600 ton üretim yapabilecek iki yeni fabrikanın da temelinin bu yıl atılacağını belirten Dönem, "Eskişehir Kırka'da sıvı bor atıklarından ürettiğimiz lityum karbonat bütün testleri başarıyla geçti. Pilot tesiste üretim optimizasyonunu yaptık.Burada yapacağımız üretim, Türkiye'nin lityum üretiminin yarısını karşılayacak" ifadelerini kullandı.

''GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİYLE AVURAPA'DA BİRİNCİ, DÜNYADA DÖRDÜNCÜYÜZ''

Organize sanayi bölgelerinde son yıllarda güneş enerji paneli ve ekipmanlarını üreten fabrikaların sayasının çoğaldığını belirten Bakan Dönmez, şunları söyledi:

"Avrupa ve Orta Doğu'nun ilk ve tek entegre güneş fabrikası bugün Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Organize sanayi bölgelerimizde son yıllarda güneş enerjisi paneli ve ekipmanlarını üreten fabrikalarımızın sayısı çoğalıyor. Bugün, 7 bin 960 MW'lık güneş paneli üretimiyle Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sıradayız. Hedefimiz inşallah ilk üçe girmek, sektörümüzün alt yapısı buna müsait. Sektörümüzün dinamizmi buna müsait. İnşallah bu hedefimize de en kısa sürede ulaşacağız.

"TÜRKİYE'DE 2014 YILINA KADAR GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜ YOKTU"

Bugün güneş enerjisinde sadece teknoloji üretimi yapmıyoruz. Bugün pek çok şirketimiz yurt dışına güneş enerjisi yatırımlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti de veriyor. Bu konudaki bilgi ve tecrübemizi yurt dışına aktarıyor. Bütün bunlar 8 yıl gibi kısa bir sürede oldu. Türkiye'de 2014 yılına kadar güneş enerjisi sektörü yoktu. İlk panel, ilk üretim 2014 yılında başladı. Ve bugün sadece elektrik üretimiyle değil, teknolojisiyle, Ar-Ge'siyle, insan kaynağıyla, yurt dışına açılma motivasyonuyla kendini her anlamda sıfırdan inşa etmiş bir sektör var.

Bizler sanayicilerimize, hanelere, tarım sektörüne, belediyelere, kamu kurumlarına 'Yüzünüzü güneşe dönün' çağrısı yaparken, Türkiye'nin güneş enerjisi teknolojilerinde geldiği bu noktaya güvenerek yapıyoruz bu çağrımızı. Çünkü güneş enerjisi teknolojileri sayesinde bu tür yatırımlar artık daha erişilebilir, daha uygun maliyetli bir noktaya geldi."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...