Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ekim 2021 10:03

Bakan Dönmez'den elektrik ve doğal gaz faturaları hakkında açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artış sonrası yaşanan tartışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Maliyetler konusunda büyük bir fedakarlık yaptıklarını söyleyen Bakan Dönmez, "Faturaların yarısını devlet karşılıyor" dedi. Enerjide dışa bağımlılığın ortadan kalkması gerektiğini belirten Dönmez, yılbaşında Karadeniz'de yeni bir sondaja başlanacağının müjdesini verdi.

Bakan Dönmez'den elektrik ve doğal gaz faturaları hakkında açıklama
elektrik,,doğal gaz,,fatih dönmez,,fatura,

Doğal gaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artış siyaset ve kamuoyundaki gündemini meşgul ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Özel bir televizyon kanalında konuşan Bakan Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaz fiyatları konusunda gerekli desteği sağlayıp maliyetleri halka en az biçimde yansıttıklarını vurguladı.

Eylül ayında Avrupa başkentlerindeki elektrik ve gaz fiyatlarında yaşanan artışı paylaşan Fatih Dönmez, "Amsterdam’da yüzde 15, Atina’da yüzde 14, Bükreş’te yüzde 5, Oslo yüzde 19 gibi fiyatlar var. Bunlar en düşük fiyat artışlarının yaşandığı şehirler. Daha büyük şehirleri düşündüğümüzde, Londra, Paris, Almanya’daki diğer şehirlere baktığımızda bu artışların çok daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Doğal gaza gelince, komşumuz Romanya’da yüzde 23, Yunanistan’da 13, Kopenhag’da yüzde 12, Brüksel’de, Sofya’da 10, Amsterdam ve Londra’da yüzde 9 fiyat artışını doğal gazda nihai tüketimler bazında görebiliyoruz" dedi.

AVRUPA'DAKİ ARTIŞ DAHA FAZLA

Günlük elektrik ve gaz ticaretinin yapıldığı spot piyasalarda çarpıcı sonuçların meydana geldiğini belirten Dönmez, “Spot piyasalar dediğimiz aslında günlük elektrik ve gaz ticaretinin yapıldığı piyasalardır. Burada çok daha anormal rakamlar var. Sırf yıllık bazda baktığımızda İtalya’da elektrik yıl başına göre yüzde 274 artmış. İspanya’da yüzde 234, Yunanistan’da yüzde 229, komşumuz Bulgaristan yüzde 201, Almanya yüzde 183, Fransa yüzde 165, İngiltere yüzde 145. Türkiye’de ise yılbaşına göre sadece yüzde 70 artmış. Gazda ise yine benzer durumlar var. Hollanda gazın ticarileştiği en büyük borsalardan birisi, yılbaşından bu zaman yüzde 362 artmış. İngiltere’de yüzde 285, Amerika’nın meşhur borsasında yüzde 230 ki Amerika doğal gazı üreten ve ihraç eden bir ülke. Türkiye’de bu oran yüzde 76. Aslında bu borsalardaki fiyat artışları kısa-orta vadede baktığınızda nihai fiyatlara yansıyor" diye konuştu.

Bakan Dönmez'den elektrik ve doğal gaz faturaları hakkında açıklama

"FATURALARIN YARISINI DEVLET KARŞILIYOR"

Ocak ayının başından bu yana Türkiye’de nihai tüketicilere doğal gaz ve elektrikteki fiyat artışlarından bahsetmek istediğini belirten Bakan Dönmez, “Doğal gazda ilk 6 ayda yüzde 6 yapılmıştı. Temmuz’da yüzde 12’lik bir artış oldu. Toplamda yüzde 18’lik bir artış var. Elektrik tarafına gelindiğinde Ocak’ta yüzde 6 fiyat artışı olmuştu. Temmuz’da da yüzde 15’lik bir fiyat artışı oldu. Toplamda yüzde 21’lik bir fiyat artışı var. Aslında biz gerçekleşen maliyetlerin hepsini, özellikle hane halkına, küçük tüketiciye ve esnafa yansıtmıyoruz. Bu doğal gaz ve elektrikte neredeyse yarı yarıya yakındır. Başka bir ifadeyle aslında faturanın yarısını devlet karşılıyor. Bir fedakarlık yapıyoruz” dedi.

"DEVLET AKARYAKITTA FEDAKARLIK YAPTI"

Yaklaşık iki yıl önce Eşel Mobil Sistemi’ne (EMS) geçildiğini hatırlatan Bakan Dönmez, “Akaryakıt ve petrol ürünlerinde meydana gelen fiyat artışlarını doğrudan pompaya yansımaması için bir mekanizma geliştirildi. Orada devlet aslında vergi gelirlerinden fedakarlık yaptı. Sadece bu yıl için söyleyeyim bu fedakarlığı, 52 milyar liradır. Yani ÖTV’den tahsil etmesi gereken geliri vatandaşa bırakmış olduk. Önemli bir tutar. Belki yıl sonuna kadar bu rakam daha da artacaktır. Eşel Mobil Sistemi hala yürürlükte tabii. Bu kapsamda vatandaşımızı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

KARADENİZ'DE YENİ SONDAJ MÜJDESİ

Amasra-1 bölgesindeki keşif ile ilgili olarak da önümüzdeki yıl birkaç çalışma yapabileceklerini aktaran Bakan Dönmez, “Bu yıl sonu veya yılbaşında Sakarya Gaz Sahası’nın hemen yanında bir başka sahada keşif amaçlı sondajımız olacak. 2022 başında öyle bir planlamamız söz konusu. Biz o sahadan ümitliyiz. Açtığımız her kuyuda ilk açıkladığımız rakamı teyit eden jeolojik bilgilere ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

"ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI EN AZA İNDİRMEMİZ GEREK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3 yıl önce günlük petrol üretiminin 45 bin varil olduğunu anımsatarak, “Bugün Türkiye Petrolleri’nin günlük üretimi 58 bin varil civarına geldi. Yaklaşık 10-15 bin varil de özel sektör kuruluşlarının üretimi var. Demek ki 70-75 bin varillik günlük üretimden bahsediyoruz. Bu da bizim aşağı yukarı yüzde 10’luk ihtiyacımızı karşılıyor. Başka bir ifadeyle neredeyse yüzde 25-30 seviyesinde petrol üretimimizi artışmış durumdayız. Özellikle petrolde Güneydoğu’da yeni açtığımız keşif kuyularında çok sevindirici haberler geliyor. Yeter mi? Yetmez. Çünkü bizim enerjide dışa bağımlılığı sıfırlamamız gerekiyor. Ya da en aza indirmemizin önündeki en büyük araçlardan birisi petrol ve doğal gaz zenginliğimizi arayıp bulup insanımızla buluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...