Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Haziran 2021 12:17

Bakan Elvan: Arzu edilen finansal yapı bu değil

Mali piyasalarda büyük ağırlığı hala ticari bankaların oluşturduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Bahsettiğim bu görünüm arzu ettiğimiz bir finansal piyasa yapısı değildir. Bizim beklentimiz banka dışı mali kuruşlarımızın, hem pazar payı hem de ürün çeşitliliği bakımından çok daha etkin olmasıdır” dedi.

Bakan Elvan: Arzu edilen finansal yapı bu değil
lütfi elvan,,finans,

Finansal Kurumlar Birliğinin 9. Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, banka dışı mali kuruluşların daha etkin olması gerektiğini söyledi.

“Malumunuz finansal istikrarın korunmasının en önemli koşullarından  birisi de etkin şekilde çalışan kredi piyasasının varlığıdır. Böyle bir piyasada, uzmanlaşmış kuruluşlar tarafından sunulan finansal  hizmetler, ekonomin sağlıklı bir şekilde işlemesine de doğrudan katkı  sağlar” ifadelerini kullanan Bakan Elvan, “Bu anlamda banka dışı mali kuruluşların varlığı ve etkinliği elzemdir. Finansal çeşitliliği sağlamak adına önemli adımlar atılsa da, maalesef  hala arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık” açıklamasını yaptı.

FİNANSAL SEKTÖRDEKİ PAYLARI YÜZDE 2

En büyük 5 bankanın aktif toplamının piyasının yüzde 55’ini oluşturduğunu söyleyen Bakan Elvan, banka dışı mali kesimin payının zayıf bir performans sergilediğini dile getirdi. Bakan Elvan, “2020 yılsonu itibariyle banka dışı mali kuruluşların finansal sektördeki payı yalnızca yüzde 2,2 düzeyinde gerçekleşti. Bahsettiğim bu görünüm arzu ettiğimiz bir finansal piyasa yapısı değildir. Bizim beklentimiz banka dışı mali kuruşlarımızın, hem pazar payı hem  de ürün çeşitliliği bakımından çok daha etkin olmasıdır” dedi.

ŞİRKETLERİN SORUNU ZAYIF SERMAYE YAPISI

Banka dışı mali kuruluşların etkinliğini artırmak  için Ekonomi Reform Paketi’nde bir dizi politikaya yer verdiklerini söyleyen Bakan Elvan, çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Banka dışı mali kuruluşların elini taşın altına sokması gerektiğini ifade eden Bakan Elvan, “Şirketlerimizin en önemli sorunlarının zayıf sermaye yapısı ve dış  kaynaklara erişim zorluğu olduğunu biliyoruz” dedi ve şirketlere tavsiyelerde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...