Tgrt Haber
28 May 2022 13:36 - Güncelleme : 28 May 2022 14:35

Bakan Kurum açıkladı: Esnafa ve sanayiciye yeni paket geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında, kira fiyatlarında fahiş artışların nasıl önüne geçilebileceği dair önemli açıklamalarda bulundu. Yeni paketi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı söyleyen Kurum, "İllerde gelen talebe göre belirlediğimiz alanlarda sanayi sitesi kuracağız" dedi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: CNN, TGRT Haber
Bakan Kurum açıkladı: Esnafa ve sanayiciye yeni paket geliyor
Murat Kurum,Cumhurbaşkanı erdoğan,Konut,Daire

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN TÜRK'ün canlı yayıyından Atatürk Havalimanı ve son dönemde hızla artan fahiş ev kiralarının nasıl önleneceğine dair çok önemli açıklamalarda bulundu.

Tüm dünyada koronavirüs salgını ile bozluna bir tedarik zinciri olduğunu beliten Bakan Kurum, üretimde, gıda ve hammadde ithalatında ve ihracatında aksamalar ile birlikte dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile tarihlerinde görmedikleri enflasyon oranlarına tanık olduklarını söyledi. 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen tüm desteğin Türk vatandaşlarına gösterildiğini belirten Kurum, bu süreçten sonra aynı anlaşıyla çalışmaların devam edeceğini söyledi.

"MİLLETİMİZİN SORUNLARINI DİNLEYEN BİR İKTİDARIZ"

"Biz sahada milletimizin bu noktadaki sorunlarını dinleyen bir iktidarız. Bizim farkımız bu" diyen Kurum, konuttaki fiyat artışının enfaslyonun üzerinde olduğunu söyleyendiğinde hemen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat verdiğini ve çalışmaların hızla yürütüldüğünü söyledi.

Vatandaşların konut alabilmelerini sağlayacak projelerin çalışmalarının bakanlıklar tarafında birlikte yürütüldüğünü söyleyen Bakan Kurum, Girdide, hammaddede, geliştiricilere destek olabilecek çalışmaları yapıyoruz. Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımız vatandaşlarımız ev sahibi olsun diye bir çalışma başlattılar" dedi.

"AĞUSTOSTA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK"

2002 yılında bu yana 1 milyon 137 bin konutun ürettildiğini ve hala da üretimin sürdüğünü belirten Kurum, "İnşallah ağustos ayında da sanayi tesisleri kuracağız. Orta ölçekli işletmeci kardeşlerimiz illerde gelen talebe göre belirlediğimiz alanlarda sanayi sitesi kuracağız. Kura yöntemiyle çok az peşinatlarla 15-20 yıllık vadelerle olacak. İlk kez bu programda söylüyorum, ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bu projeyi vatandaşlarımıza sunacaklar" ifadelerini kullandı.

Kurum konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'de alt gelir grubuna da, orta gelir grubuna da hitap eden konutlarımız var. Bugün evinizin kira değeri, rayiç değerinin 20 yıllık değeri olabilir maksimum. Kanun bunu tarif ediyor. Kiracınıza açıklanan yıllık TÜFE ortalamasının üzerinde zam yapamazsınız. Bir de güncelleme konusuna gelirsek, her yıl TÜFE ortalamasının dışında bir güncelleme yapamazsınız. 5 yılda bir de sizin kira bedeliniz düşük kaldıysa ev sahibi vatandaş bu sözleşmesini yenileyebilir. Bu duruma uymayan kira sözleşmeleri aslında kanuna uymayan, bazı fırsatçılar var. Bu kanuna uymuyor, net. Kiracılarımız bu durumu mahkemelere taşıyabilirler.

"DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Böyle bir durum söz konusuysa bize de bildirsinler. Bizler bunun takibini yapıyoruz. Her türlü hukuki süreci başlatırız. Kanun ortada. Biz istiyoruz ki vatandaşımız bu noktada, destek olalım, çözüm bulmak adına 4 bakanlık bir çalışma yürütüyoruz. Aslında işin özeti ev sahibini de huzursuz etmeyecek, kiracımızı da mutlu edecek TÜFE rakamlarının altında bir düzenlemeyi çalışıyoruz. 10-15 gün içinde de Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacaktır. Bu çalışmayı yapıp vatandaşımıza destek olmaya devam edeceğiz.

ATATÜRK HAVALİMANI TARTIŞMALARI

Atatürk Havalimanı'nda 2 pist var biri kuzey, güney yönündeki diğeri de doğu-batı yönündeki pist. Kuzey-güney yönündeki piste biz bir millet bahçesi yapıyoruz. 1 pist kalacak, afet dönemlerinde hizmet verecek. Atatürk Havalimanı kapanmıyor, hizmet vermeye devam edecek.

Terminallerin hepsi kalacak. Terminal binası olarak kalmayacak, bu çerçevede mimarlarımızla bu binaları restore ederek içindeki düzenlemeleri yaparak fuar alanına çevireceğiz, müzeler yapacağız. Robotik alanlar oluşturacağız. Burada kullanabilecek ne varsa bu projeyi projelendirdik. Hangarlar da kalacak. Burada kullanabilecek her türlü değer kullanılarak, konut imarına açılmadan, gökdelenler olmayacak.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK PARKLARINDAN BİRİ OLACAK"

Muhalefete sesleniyorum, gelsinler biz ne yapmak istiyoruz gelsinler görsünler. Zeytin ağacımız şehitlerimizin ölümsüzlüğünü simgeleyen, 350 yıllık bir ağaç. Bu park açıldığı zaman buradaki ağaçların gölgesinde huzur içinde vakit geçirebilecek. Bisiklet yolumuzun da örneğini gösterdik. Yürüyüş yapacaklar, baştan aşağı bir deremiz var. Çocuklarımız ayaklarını suya sokabilecekler. Dev ekranda açık hava sineması göstereceğiz. Bu ağaçlarda bilgiler olacak. Hype Park ölçüsünde, 5 milyon metrekare dünyanın en büyük parklarından biri olacak. Türkiye'nin en büyük parkı olacak. Trafik yükü yüzde 30-40 azaldı. Gürültü kirliliği artık yok.

Kaynak: CNN, TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...