Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Şubat 2015 22:43

Bakan Yıldız'dan indirim sinyali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile yürütülen doğal gaz ve petrol görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Ham petrol fiyatları, ona bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları mutlaka vatandaşımızın lehine olacak şekilde bütün yorumlarımızı ve işlemlerimizi yapıyoruz" dedi.

Bakan Yıldız'dan indirim sinyali
indirim, bakan yıldız,

Bakan Yıldız, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ankara Şubesi'nde derneğin üyeleriyle bir araya geldi. Yıldız, burada dil, kitap okuma alışkanlıkları ve ülkelerin nüfuslarıyla kitap okuma oranlarına yönelik görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

"975 MİLYAR DOLAR EL DEĞİŞTİRDİ"

Yıldız, daha sonra İHA muhabirinin Rusya ile yürütülen doğal gaz ve petroldeki indirim görüşmelerinin vatandaşa ne zaman ve nasıl yansıyacağıyla ilgili sorusuna, müzakerelerin devam ettiğini hatırlatarak, "Bu tür büyük projelerin, yalnızca Karadeniz geçişi 16,5 milyar dolar olan bir projenin daha Trakya kısmı da hariç, tehditleri ve fırsatları bitmez. 975 milyar dolarlık sermaye el değiştirdi. Ham petrolü üreten ülkelerin karlarından 975 milyar dolar eksildi. Birisi kaybediyorsa biri kazanıyor demektir ve tüketici ülkelerde bunu aldılar bu son 7 ay içerisinde. Bütün bunların her birisini vatandaşımıza birebir sirayet ettirdik. Vatandaşımızın gelirinin artmasına uğraşırken giderlerinin de azalmaması için gayret ediyoruz. Her ikisi de normalde gelirinin arttığı anlamına gelir. O yüzden ham petrol fiyatları, ona bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları mutlaka vatandaşımızın lehine olacak şekilde bütün yorumlarımızı ve işlemlerimizi yapıyoruz" cevabını verdi.

Bakan Yıldız, Gazprom Başkanı Alexey Miller ile birlikte Cumartesi günü yaklaşık 4,5 saatlik bir helikopter gezisiyle Trakya'yı komple Yunanistan sınırına kadar incelediklerini belirterek, "Çevre hassasiyetlerimizi yeşil alanlar tarım alanları orman alanları sulak araziler her birini tekrar havadan görme imkanımız oldu. Türk akımıyla alakalı tabii ki bu müzakereler sonuçlanmış değil" dedi.

"DOĞAL GAZ FİYATLARINDAKİ EN SON GELMEDİĞİMİZ NOKTANIN MÜZAKERELERİ DEVAM EDECEKTİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Enerji Bakanı Yıldız, "Bu bir paket proje, hepsi bir paket. O projenin detayları, ön anlaşmaları hukuki bağlayıcılığı olmayan bir projeden, hukuki bağlayıcıları olan anlaşmalara geçmek durumundayız. Doğal gaz fiyatlarındaki en son gelmediğimiz noktanın müzakereleri devam edecektir diye düşünüyorum. Ümidim de odur ki; ham petrol fiyatlarına bağlı olarak doğal gaz fiyatlarını formülize eden yapının stabil sürmesiyle alakalı hem üretici ülkeler hem de tüketici ülkeler için doğru olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yıldız, dil konusundaki söyleşisinde insanların okuyabildikleri kadar konuşabildiklerini ve konuştukları dil çerçevesinde de ancak meramlarını doğru anlatabildiklerini vurgulayarak, "Bizler ne yazık ki tüketici toplumun üyeleri olarak okumaktan daha ziyade izlemeye meyletmiş bu manada hem kitap okumayı hem de internetle ve televizyon izlemeyle alakalı konuları daha ön plana almış bir ülke haline geldik" dedi.

"MAHALLENİN DELİSİ BİZ DEĞİLİZ"

"Biz dünyayı kirleten bir ülke değiliz" diyen Yıldız, "Dünya bundan önceki yüz yıl içerisinde iklim değişikliğiyle alakalı kendisine tanınan 2 derecelik kısmın 1 derecesini tamamladı. Bu kısmını yedi, yuttu, bitirdi. İnsan vücudunda 36,5 dereceden 37,5 dereceye çıktığınızda kendinizi iyi hissetmezsiniz, 1 derece daha artarsa hastaneye gidersiniz. Ama dünya son 1 dereceye girdi. Hükümetler bu politikalarını değiştirmiyor olmaları halinde dünyayı çok büyük sıkıntı bekliyor. Ülkeler kalkınmalarını tamamlayıncaya kadar sanayileşmelerini sürdürmüşler ve dünyanın kirlenmesiyle alakalı herhangi bir kaygı çekmemişler. Şimdi bize deniyor ki ‘Siz lütfen kaygı çekin.' Biz kirletmediğimiz bir dünyayı temizlemek için ayrı bir çaba sarf etmeyiz. Mahallenin delisi biz değiliz. Ama dünyayı kirletmekse tabi dünyayı kirletmeyiz. Bununla alakalı bütün teknolojik gelişmeleri kullanırız ve bizim nükleer santrallerle alakalı yapacağımız konular, kömürle alakalı yapacağımız bütün işlemlerin her birisi bu şartlara uygun olacak" ifadesini kullandı.

Bakan Yıldız'a daha sonra dernek üyeleri adına üzerinde Arapça yazılmış "Hepsi Allah'tandır" yazılı tablo hediye edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...