Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ekim 2015 16:29

Bakan'dan dolar açıklaması

Dolardaki düşüşü yorumlayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, “2,86`lara kadar inen kurun daha da fazla ineceğini öngörüyoruz” dedi.

Bakan'dan dolar açıklaması
nihat zeybekçi,dolar,bakan,

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki düşüşü değerlendirdi.  Zeybekci TRT'de canlı yayınlanan konuşmasında, "Bundan 3 ay önce dedik ki 1 Kasım seçimleriyle ilgili pozitif ışık algılanmaya başladığı andan itibaren TL'nin dolar karşısındaki yüzde 8 civarındaki fazla değer kaybı aşağı inecektir... 3.05'ten başlayan hareketle kur bugün 2.86'lara kadar indi, bunun (dolar/TL'nin) daha da fazla ineceğini biz öngörüyoruz" dedi. 
NTV'de yer alan habere göre, Zeybekci, ABD'nin para politikasında yapacağı değişikliklere ilişkin söylemlerle dolar endeksinin oluşturan para birimlerinde bir yılda dolar karşısında yüzde 20-21 civarında bir değer kaybı yaşadığını hatırlatarak, ilgili dönemde TL'nin de dolar karşısında benzer bir değer kaybı yaşadığını söyledi.
 TL'nin dolar karşısındaki bu dönemdeki değer kaybının Türkiye'ye özgü olmadığını, dünyadaki global dalgalanmadan kaynaklandığını belirten Zeybekci, 7 Haziran seçimlerinden hemen önce ise TL'deki hareketin farklılaştığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ancak 7 Haziran seçimlerinin algılanmaya başlanması yani Mayıs 15-20'si ve 7 Haziran'dan sonra hükümetin kurulamamasına ilişkin istikrarsızlıkla ilgili oluşturulan risk ortamı, Türkiye'ye yaklaşan dalgalar, yaklaşan ekonomik krizler, dünyadaki krizler diyip de Türkiye'nin yapısal sonuçlarını görmezden gelenlerin oluşturduğu spekülatif ortamın da etkisiyle biz dolar endeksini oluşturan para birimlerinin dışında yüzde 8 civarında bir değer kaybettik.

 Zeybekci diğer para birimlerinden yüzde 8 daha fazla değer kaybı sürecinin Türkiye'nin kamu maliyesi makro dengeleri döviz tevdiat hesapları Merkez Bankası rezervleri ile doğru orantılı olmadığını o dönemde de söylediklerini belirterek, "...yaşanan TL'nin değer kaybı spekülatiftir ve geçecektir" söylemini hatırlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...